Wat u nog niet wist over Leicester City

Claudio Ranieri is er als bij wonder in geslaagd om met Leicester City alle seizoensprognoses naar het rijk der voorbarigheid te verwijzen. Eden Hazard – nota bene een Belg – schreef het happy end aan het sprookje dat de 64-jarige Italiaan met The Foxes schreef. Bij een unieke prestatie horen vaak ook een resem uitzonderlijkheden. Hieronder staan er enkele voor u opgelijst.

Wasilewski volgt Kompany en Courtois

Marcin Wasilewski is de derde speler die na de Jupiler Pro League ook de Premier League op zijn palmares mag bijschrijven. De Poolse flankverdediger won met Anderlecht vier titels in ons land en mag zich vanaf heden ook kampioen van Engeland noemen. Slechts twee spelers deden hem dat voor. Vincent Kompany pakte zowel in België (Anderlecht) als in Engeland (Manchester City) tot tweemaal toe de landstitel. Thibaut Courtois werd bij ons kampioen bij KRC Genk en deed het vorig seizoen ook over het kanaal bij Chelsea.

Eerste vader -en zoon duo

Kasper Schmeichel, de Deense doelman van Leicester City, treedt met deze titelviering in de voetsporen van zijn vader Peter. Die werd in de jaren negentig met Manchester United maar liefst vijf keer kampioen in Engeland. De Schmeichels zijn daarmee het eerste vader –en zoon duo die de Premier League winnen. Het eerste natuurlijk verwekte tweetal althans, want ook Ian Wright (Arsenal) en zijn adoptiezoon Shaun Wright-Phillips (Chelsea) kroonden zich in het verleden al eens tot kampioen van Engeland.

Unieke trilogie

Andy King is erin geslaagd om met The Foxes een unieke trilogie te voltooien. De 27-jarige middenvelder won in 2009 de League One (Engelse derde klasse), in 2014 de Championship (Engelse tweede klasse) en voegt daar nu de Premier League aan toe. King is daardoor de eerste speler ooit die – ook nog eens met dezelfde club – kampioen werd in de drie hoogste regionen van het Engelse profvoetbal.

Opvolger van Blackburn

Het was al meer dan twintig jaar geleden dat niet Manchester United, Manchester City, Chelsea of Arsenal kampioen werd. In 1995 eindigde Blackburn Rovers onverwacht helemaal bovenaan de rangschikking. Net als Blackburn beschikt Leicester niet over al te dure spelers. De Thaise biljonair en eigenaar Vichai Srivaddhanaprabha kocht in zijn ambtstermijn geen enkele speler boven de vijf miljoen euro. Ter vergelijking: sinds de komst van Louis Van Gaal gaf Manchester United meer geld uit aan transfers dan Leicester in zijn hele bestaan.

Tv-geld maal zestien

Financieel doet Leicester een meer dan gouden zaak. Waar de club twee jaar geleden in de Championship nog ruim 7,5 miljoen euro per jaar aan tv-gelden per jaar opstreek, is dat aantal nu verzestienvoudigd (!). De club uit Oost-Londen kan vanaf volgend seizoen maar liefst 118 miljoen euro aan televisiegeld op haar bankrekening bijschrijven.

 

 

 

2 keer gelezen