Leicester kampioen na draw Tottenham

Maandag 2 mei 2016 zal de geschiedenis ingaan als de dag waarop Leicester City voor het eerst in zijn bestaan de Engelse landstitel won. Door het gelijkspel van eerste achtervolger Tottenham bij Chelsea (2-2), is de kloof in de stand onoverbrugbaar geworden.

Leicester City heeft voor het eerst in de clubgeschiedenis de Engelse landstitel veroverd, nadat Tottenham er maandag niet in slaagde een driepunter te boeken op het veld van Chelsea. Op Stamford Bridge liepen de Spurs 0-2 uit, maar het werd nog 2-2. Zeven minuten voor affluiten scoorde Eden Hazard de gelijkmaker voor de 'Blues'.

Met een zege hadden de Spurs de kloof nog tot vijf punten konden verkleinen, waardoor Leicester ten vroegste komend weekend de champagne kon ontkurken. Het ontvangt dan Everton in het eigen King Power Stadium. Die laatste thuiswedstrijd belooft nu al een gigantisch volksfeest te worden, waarbij de eerste titel ooit uitbundig gevierd zal worden.

Stunt van formaat
De titel van Leicester is over het kanaal een verrassing van formaat. De club uit Oost-Engeland werd vooraf nooit bij de titelfavorieten gerekend, heeft geen dure wereldsterren in de kern en kon zich vorig seizoen maar nipt van het behoud in de Premier League verzekeren.

Op speeldag 13 greep het vanuit de reactie voetballende elftal van Claudio Ranieri voor het eerst de leiding. Het verloor de eerste plaats rond de kerstperiode wel aan Arsenal, maar heroverde die na de winteronderbreking. The Foxes verloor slechts één keer na nieuwjaar (tegen Arsenal).

Coach Ranieri woonde de wedstrijd tussen Chelsea en Tottenham niet bij en volgde de partij vreemd genoeg evenmin via televisie. De Italiaan bracht de afgelopen dagen door bij zijn familie in Italië en vloog tijdens het eindsignaal terug naar Engeland. De titel met Leicester is een huzarenstukje in de carrière van Ranieri. De 64-jarige coach had eerder ook al Atlético Madrid, Valencia, Chelsea, Juventus en Monaco onder zijn hoede, maar werd nog nooit kampioen. 

3 keer gelezen