"Mentaliteit is het probleem in de groep"

De nederlaag van Anderlecht tegen KV Oostende deed heel wat stof opwaaien. Vooral bij de supporters van paars-wit, die in hun eigen supportersvak slaags raakten met elkaar. Enkele heethoofden bestormden zelfs het veld, waarop scheidsrechter Smet de wedstrijd meer dan tien minuten stillegde.

Voor Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck was de wedstrijd tegen KV Oostende een zware ontnuchtering. “Wij dachten dat we op de goede weg zaten. We hadden onze achterstand weggewerkt ten opzichte van Club Brugge. Op basis van de prestatie van vandaag, kan je alleen maar zeggen dat het de samenvatting van het seizoen is. Drie à vier goede matchen, gevolgd door een non-match.

Van Holsbeeck gaf wel aan de reactie van de supporters te begrijpen. “Anderzijds valt het niet goed te praten dat ze een wedstrijd laten stilleggen. Dat ze kritiek hebben, begrijp ik. Maar ze moeten achter de ballustrade blijven. Hier kunnen we niet mee leven.”

De supporters waren niet de enigen die Van Holsbeeck met de vinger wees. Hij gaf ook de spelers een flinke veeg uit de pan. “Vandaag hebben we toch wel een serieuze tik gekregen. Het minste dat je kan verwachten van een goed betaalde spelersgroep zoals die van Anderlecht is dat ze vechten tot ze erbij neervallen. Als je de wedstrijd vandaag bekijkt heb je de indruk dat het geen ploeg is die de mentaliteit heeft om de titel te pakken. Daar hebben we natuurlijk een probleem mee. Ik denk dat er een mentaliteitsprobleem in de groep zit. Het enige wat we nu kunnen doen is de rangen sluiten en de kritiek accepteren die we van iedereen zullen krijgen.”

Ook coach Besnik Hasi reageerde ontgoocheld na de zure nederlaag. “Als je ziet hoe we ons in de eerste helft hebben laten afslachten. Dat kan echt niet op dit niveau. Als wij zo presteren, moeten we ons schamen. We moeten de koppen bij mekaar steken en dit goed bespreken.”