Nog geen licentie voor 5 eersteklassers

Vijf eersteklassers hebben nog geen licentie gekregen om volgend seizoen deel te nemen aan de hoogste voetbalklasse in ons land. Het gaat om Standard, Zulte Waregem, KV Kortrijk, STVV en Moeskroen. De andere eersteklassers en degradant OH Leuven zijn wel al zeker van hun licentie voor eerste nationale A (1A). Daarnaast kregen zij ook een Europese licentie.

De vijf clubs die nog geen licentie kregen moesten maandagavond extra uitleg geven aan de Licentiecommissie van de KBVB. Volgende week valt dan hun verdict. Standard is een van die vijf clubs omdat het bij het opmaken van zijn licentiedossier had rekening gehouden met deelname aan play-off 1. De Rouches vielen op de slotspeeldag van de reguliere competitie net naast de top zes en kwamen zo in play-off 2 terecht. Op vraag van de Licentiecommissie moesten zij hun businessplan aanpassen.

STVV moest de vervroegde terugbetaling van een borgsom uit 2015 ophelderen. De Kanaries overhandigden documenten over het liquiditeitsbeheer. KV Kortrijk diende aan te tonen dat het over een trainer met een Pro Licence-diploma beschikt. Vorige week donderdag stelde de club Patrick De Wilde aan als nieuwe T1 tot het einde van volgend seizoen. Daarmee voldoen de Kerels aan de voorwaarde van de Licentiecommissie.

Zulte Waregem van zijn kant betwist een schuld van 273.000 euro bij de Rijksdienst Sociale Zekerheid. Moeskroen ten slotte, moest klaarheid brengen over de financiële duurzaamheid en de eigendomsstructuur van de club. De Henegouwers moeten na een gezamenlijke klacht van Westerlo, STVV en degradant Oud-Heverlee Leuven bewijzen dat er geen makelaar in het bestuur zetelt.

Voor OHL, dat wel een licentie kreeg voor zowel 1A als Europees voetbal, is die procedure het laatste reddingsmiddel om in de hoogste klasse te kunnen blijven.

8 keer gelezen