Yves VDH: "Wij zijn zeker een outsider"

Seizoensrevelatie KV Oostende begint zaterdag voor het eerst aan play-off 1. KVO start “thuis” op Schiervelde (Roeselare) tegen Club Brugge. “Wij zijn zeker een outsider”, vindt trainer Yves Vanderhaeghe die AA Gent, Anderlecht en Club Brugge als de enige echte favorieten ziet voor de titel.

KV Oostende heeft er al een sterk seizoen opzitten. De club van voorzitter Marc Coucke kroonde zich na vijftien speeldagen tot herfstkampioen en begint aan play-off 1 als vierde in het klassement. “De titel is misschien te hoog gegrepen”, vertelt Vanderhaeghe. “Het is niet zo dat wij play-off 1 aanvatten om kampioen te spelen. We zouden wel heel graag Europees spelen en scherprechter zijn in de titelstrijd.”

Om die doelstelling te bereiken moeten er ook resultaten worden behaald en Yves Vanderhaeghe hoopt dat zijn team dan ook minder tegendoelpunten zal slikken. “We moeten de boel gesloten houden. Er is aan de kust altijd veel wind en we hebben altijd storm naar voren gehad, maar soms zijn we vergeten om achteraan de boel dicht te houden”, zegt Vanderhaeghe met een mooie quote. “We hebben al genoeg getoond hoe we kunnen voetballen. Vanaf play-off 1 zou ik de regels willen veranderen: het moet niet meer mooi zijn, maar het resultaat moet er zijn.”

“Moet nog altijd wennen aan play-offsysteem”

Na zeven seizoenen play-offs is Yves Vanderhaeghe nog altijd niet overtuigd van het systeem. “Voor mij was het altijd zo dat wanneer je op kop stond na de reguliere competitie, je ook kampioen werd. Dat is voor mij ook nog altijd de competitie die het meest normaal is en ook het beste is.”

Vanderhaeghe stond als hoofdtrainer of als assistent al drie keer in play-off 1. Volgens hem is het belangrijk om te blijven vechten tot het einde. “Het komt er vooral op neer om nooit de kop te laten hangen. Daarmee bedoel ik dat wanneer je bijvoorbeeld de eerste wedstrijd verliest, je er nog altijd negen hebt om punten in te halen. Ik denk dat we vorig jaar (met KV Kortrijk) misschien wel te snel de handdoek hebben gegooid om dan eventueel nog tot de posities van Europees voetbal te behoren.”