"Mentaal deed de break deugd"

Vrijdagavond opent AA Gent voor eigen volk play-off 1 tegen Zulte Waregem. Coach Hein Vanhaezebrouck is zich bewust dat een goede start heel belangrijk is. “Als je slecht start, dan mag je nog een goede terugronde spelen maar dan is het kalf al verdronken”, zei Vanhaezebrouck op de persconferentie daags voor de wedstrijd.

De korte break heeft de groep veel deugd gedaan. De Buffalo’s eindigden de reguliere competitie dan ook met drie punten meer dan vorig jaar, maar op het einde kwam er toch wel heel wat kritiek op het geleverde spel. “Het was goed voor sommigen om wat kleine lastjes te laten genezen en een frisse neus op te doen”, legt de Gent-coach uit. “Vooral mentaal hebben ze een paar dingen opzij kunnen te zetten. Maar nu mag het voetbal stilaan terugkomen. Ik denk dat we er klaar voor zijn.”

De eerste tegenstander van Gent is de ploeg van Francky Dury. Na een spannende slotfase in de reguliere competitie plaatste Essevee zich alsnog voor de top zes. “Ze hebben heel lang bij de eerste zes gestaan, dus zou het zonde geweest zijn indien ze er niet bij waren. We hebben het altijd moeilijk gehad tegen Zulte Waregem en dat zal morgen niet anders zijn.”

“Spijtig voor Brecht zelf”

Vooral de afwezigheid van Brecht Dejaeghere zou de Buffalo’s pijn kunnen doen. In de laatste wedstrijden was vooral hij dé man in vorm. Volgens Vanhaezebrouck mag dat geen struikelblok vormen. “We hebben een kern van 25 spelers en als er een paar uit zijn dan moet je dat opvangen met de jongens die er zijn. Het is vooral spijtig voor hemzelf, want hij was één van onze betere spelers na Nieuwjaar.” Vanhaezebrouck wil met Gent minstens in de top drie eindigen, al zou hij wel teleurgesteld zijn moest hij de voorlopige tweede plaats uit handen geven. “Als je tweede eindigt in de reguliere competitie dan moet je proberen om die te behouden. Als het meezit dan kan je eventueel nog naar boven kijken.”

“Ben op mijn gemak”

Op de vraag of hij droomt van een tweede titel op rij antwoordt Vanhaezebrouck in zijn gekende stijl. “Ik droom niet veel, weinig zelfs. Ik slaap goed maar wel te weinig dus dan droom ik minder. Dat betekent gewoon dat ik ook op mijn gemak ben.”