Hein: "Zeker bij de eerste drie eindigen"

Landskampioen AA Gent opent vrijdag de play-offs in de Jupiler Pro League tegen Zulte Waregem. De Buffalo’s gaan de volgende weken op zoek naar een tweede opeenvolgende landstitel. Coach Hein Vanhaezebrouck blikt bij ons vooruit. “We moeten zeker zorgen dat we bij de eerste drie eindigen.”

Vorig seizoen durfde AA Gent lange tijd het woord “titel” niet in de mond nemen. Dat is nu anders: “Dit jaar willen wij ook meedoen voor de titel, net zoals Club Brugge en net zoals Anderlecht”, zegt Hein Vanhaezebrouck die ook rekening houdt met KV Oostende. “Zij pakken heel veel punten tegen de grote ploegen en de play-offs zijn uiteindelijk een competitie tussen grote ploegen.”

“Er meteen invliegen”

AA Gent zal er vanaf speeldag één invliegen. “In de play-offs kan je niet zeggen om nog even af te wachten. Zeker niet als je een achterstand op te halen hebt.” Daarvoor rekent de coach op een hechte groep. “Het is heel belangrijk dat je met een serene groep naar die play-offs gaat, zonder problemen in de groep en zonder discussies. Er mag concurrentie zijn, maar je moet het elkaar ook gunnen.”

“Competitie beter door play-offs”

Hein Vanhaezebrouck is de laatste jaren een steeds grotere fan van het play-offsysteem. Hij vindt ook dat onze competitie er sterker door geworden is. “Meer en meer kleinere ploegen vechten om bij de laatste zes te zijn. Om daarbij te horen, moeten ze ook grotere ploegen kunnen kloppen en daarom versterken ze zich.”

De coach van de Buffalo’s ziet ook gelijkenissen tussen play-off 1 en de Champions League. “De play-offmatchen zijn nog altijd iets leuker om te spelen dan de gewone competitiewedstrijden. De spanning die het meebrengt, alles wat er rond draait, hoe iedereen zich daarop focust. Het is volgens mij vergelijkbaar met de Champions League. De spankracht is fantastisch en als coach is het geweldig om erbij te zijn.”