Goal van Lukaku's volstaat niet voor zege

De Rode Duivels hebben in Leiria een vriendschappelijke interland van Portugal verloren. De Portugezen scoorden onder leiding van een sterke Ronaldo twee keer voor de rust. Na de pauze scoorde België nog tegen via Lukaku, maar verder kwam de uittredende nummer één op de FIFA-ranking niet. De wedstrijd, die ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel met een indrukwekkende minuut stilte van start ging, eindigde op 2-1.

Het was een ontnuchterende eerste helft voor de Rode Duivels, die op een laag afstandsschot van Mertens na geen enkele kans creëerden. De Portugezen daarentegen hadden mogelijkheden te over maar stuitten in de openingsfase op een uitstekende Courtois. De doelman van Chelsea bokste eerst een loeier van Joao Mario weg, redde nadien een kopbalpoging van Nani en tikte een geplaatste kopslag van Ronaldo nog tegen de dwarsligger. De Rode Duivels ondergingen het spel en kraakten na twintig minuten onder de Portugese belegering. Nani ontsnapte in de rug van Denayer, snelde de zestien in en nam Courtois koelbloedig te grazen: 1-0. Vijf minuten voor de rust verdubbelde Ronaldo de score. Joao Mario mocht van op de linkerflank ongehinderd voorzetten. De all-time topschutter van Portugal liep tussen Denayer en Lombaerts in en kon zijn 56ste doelpunt eenvoudig binnenkoppen. 

België trachtte in de tweede helft de rug te rechten, al had het al vroeg 3-0 kunnen staan. Gillet liet zich in de rug verrassen door Ronaldo, die plots alleen voor Courtois opdook, maar onbeheerst naast trapte. Op het uur haalde Nainggolan de achterlijn. Hij leverde een voorzet af bij Mertens, die van aan de penaltystip een meter naast kopte. Even later waagde de middenvelder zelf zijn kans, maar Rui Patricio bokste zijn harde vrije trap uit zijn doel. Vlak na het uur haalde Wilmots Gillet naar de kant voor Jordan Lukaku. Amper een minuut later leverde die een gemeten voorzet af bij zijn broer Romelu, die de aansluitingstreffer van dichtbij binnenknikte: 2-1. Met Batshuayi legde Wilmots nog zijn laatste troefkaart op tafel, maar de Rode Duivels kwamen in de slotfase niet meer in de buurt van Rui Patricio. De Rode Duivels verliezen zo hun eerste interland van het jaar en zakken meer dan waarschijnlijk naar de derde plaats op de FIFA-ranking.

Wilmots ontevreden

Ook bondscoach Marc Wilmots was niet tevreden met de wedstrijd. De verdediging deed het niet naar behoren, maar ook het middenveld liet steken vallen volgens hem. “Zij lieten hun man lopen, gaven hen te veel ruimte en volgden niet. Er waren er vandaag te veel die hun man niet volgden. Zo komt alle druk op de verdediging.”

3 keer gelezen