Voorzitters FCB bedanken Cruijff

De voorzitters van FC Barcelona hebben in een open brief Johan Cruijff geëerd, maar vooral bedankt. Op de site van de Blaugrana ondertekenden de laatste acht voorzitters het eerbetoon. Cruijff overleed donderdag aan de gevolgen van kanker.

“Bedankt, Johan.” Met die woorden openen de voorzitters hun brief waaruit enorme bewondering blijkt. “De dood van Johan Cruijff is triestig nieuws voor de hele voetbalwereld. Zijn individuele en collectieve prestaties hebben van hem één van de beste spelers en coaches uit de geschiedenis gemaakt. De invloed die hij op de club heeft gehad, was enorm.”

Cruijff was tussen 1973 en 1978 speler in Catalonië en won er in het seizoen ’91/’92 de eerste Europa Cup I/Champions League ooit voor de club als coach. “Wij, als voorzitters van Barcelona, hebben de immense eer om een briljante en moedige man te bedanken die de weg voor onze club uitstippelde. Wij zijn Cruijff enorm dankbaar voor zijn werk als speler en coach, en voor de titels die hij won. Maar wij zijn hem vooral dankbaar voor de ideeën die hij achterliet. Die zullen ook de toekomst van FC Barcelona bepalen.”

Vooral het spelsysteem dat Cruijff als coach introduceerde in de club, wordt tot op vandaag gezien als de basis voor de huidige successen. “Met Cruijff begonnen we anders te spelen, in een innovatief systeem. We ontwikkelden onze eigen speelstijl, wat gekend staat als ‘totaalvoetbal’. De Barça-stijl die wereldwijd wordt bewonderd.”

Lees hier de volledige brief:

Bedankt Johan,

 

De dood van Johan Cruijff is triestig nieuws voor de hele voetbalwereld. Zijn individuele en collectieve prestaties hebben van hem één van de beste spelers en coaches uit de geschiedenis gemaakt. De invloed die hij op de club heeft gehad, was enorm. Eerst en vooral willen we onze deelneming betuigen aan de familie Cruijff en aan alle spelers en staf die met hem hebben samengewerkt binnen de club.

Op een dag als vandaag zal elke Barcelona-fan zijn eigen herinneringen aan Cruijff ophalen. Wij, als voorzitters van Barcelona, hebben de eer om een briljante en moedige man te bedanken die de weg voor onze club uitstippelde. Wij zijn Cruijff enorm dankbaar voor zijn werk als speler en coach, en voor de titels die hij won. Maar wij zijn hem vooral dankbaar voor de ideeën die hij achterliet. Die zullen ook de toekomst van FC Barcelona bepalen. Zij zijn veel meer waard dan de gewonnen titels. Cruijff bracht ons zelfvertrouwen bij en bepaalde zo de koers voor de latere successen van FC Barcelona.

Met Cruijff begonnen we anders te spelen, in een innovatief systeem. We ontwikkelden onze eigen speelstijl, wat gekend staat als ‘totaalvoetbal’. De Barça-stijl die wereldwijd wordt bewonderd.

De komst van Cruijff veranderde de geschiedenis ban FC Barcelona. Hij zorgde voor een mentaliteitswijziging. Dankzij hem laten we nooit het hoofd hangen en weten we dat niemand onverslaanbaar is. dat we kunnen bereiken wat we voor ogen hebben. Het icoon Cruijff kon als de beste uitleggen dat Barça ‘meer is dan een club’.

Zonder Cruijffs open en uitdagende geest waren we wellicht niet de beste club ter wereld geworden. Dus nogmaals: bedankt Johan. Bedankt aan de man die bewonderd werd. Bedankt voor de ster die je was op en naast het veld. Bedankt voor jouw authenticiteit en expertise. En bedankt dat je voor Barça, Barcelona en Catalonië koos. Je bent altijd een van ons geweest en je zult altijd een van ons blijven.

 

Bedankt, Johan

2 keer gelezen