EK: "Niet toegeven aan lafaards"

Het EK voetbal in Frankrijk annuleren of naar een latere datum verschuiven, is geen optie. Dat zegt de Franse staatssecretaris voor Sport Thierry Braillard woensdag in l’Equipe, een dag na de terreuraanslagen in Brussel.

Net zoals Brussel was Parijs in november vorig jaar het slachtoffer van terreur. Bij aanslagen in de Franse hoofdstad, onder meer in de buurt van het Stade de France, vielen toen 130 doden. “Het EK annuleren of verschuiven naar een latere datum zou betekenen dat we toegeven aan lafaards”, zegt Braillard. “De Europese voetbalbond denkt er net zo over.”

De Franse staatssecretaris benadrukt dat de veiligheid heel hoog op de agenda van de EK-organisatie staat. “Ik denk niet dat we nog meer kunnen doen op het vlak van beveiliging. Al maanden herhalen we dat de dreiging voor terreur steeds een deel is geweest in onze voorbereiding. We mogen de angst niet de bovenhand laten nemen. Elke ploeg zal bescherming krijgen van eliteagenten. Ook op de trainingslocaties en waar ze overnachten.”