Alles wat u moet weten over play-off 1

Vanaf vrijdag 1 april is het weer zo ver: AA Gent trapt dan in de Ghelamco Arena de play-offs op gang tegen Zulte Waregem. Willen de Buffalo's voor het tweede seizoen op rij landskampioen worden, dan moeten ze twee punten achterstand goedmaken op Club Brugge. Blauw-zwart kwalificeerde zich al voor elke editie van play-off 1. Maar welke club slaagde daar nog in? Welke spelers zijn er al sinds de eerste editie bij? Wie is all-time topschutter van play-off 1? En is de leidersplaats na de reguliere competitie een garantie op de titel?

Club en Anderlecht altijd op de afspraak

Slechts twee clubs eindigden sinds het seizoen 2009-2010 in de reguliere competitie telkens in de top zes: Anderlecht en Club Brugge. Paars-wit was zelfs vier van de zeven keer leider na dertig speeldagen. AA Gent, KRC Genk en Standard deden vijf keer mee in de eindrace om de titel. Charleroi, STVV en dit seizoen ook KV Oostende waren tot op heden één keer het buitenbeentje in play-off 1.

7 deelnames: Anderlecht en Club Brugge

5 deelnames: AA Gent, KRC Genk en Standard

4 deelnames: Zulte Waregem

3 deelnames: Lokeren en KV Kortrijk 

1 deelname: STVV, Charleroi en KV Oostende

Anderlecht heeft ook twee spelers in de rangen die in elke eindfase van de titelrace een wedstrijd speelden. Silvio Proto en Olivier Deschacht kwamen in elke play-off 1-campagne van paars-wit in actie. Matias Suárez was voor de recordkampioen nog een belangrijke pion in de eerste editie, maar kwam de voorbije twee seizoenen niet in actie in play-off 1 wegens gescheurde kruisbanden en een aanhoudende knieblessure.

Vijfde keer voor Dury

Francky Dury verzekerde zich met Zulte Waregem pas op speeldag 30 van een plek in de top zes. De coach van Essevee tekent al voor de vijfde keer present in play-off 1. Vier keer parkeerde hij Zulte Waregem in de uiteindelijk top zes, één keer slaagde hij daarin met AA Gent. Michel Preud'homme en Peter Maes spelen al voor de vierde keer in play-off 1.

5 deelnames: Francky Dury (Zulte Waregem en AA Gent)

4 deelnames: Michel Preud'homme (Club Brugge en AA Gent) en Peter Maes (Lokeren en KRC Genk)

3 deelnames: Hein Vanhaezebrouck (AA Gent en KV Kortrijk), Besnik Hasi (Anderlecht) en Ariël Jacobs (Anderlecht)

Leye topschutter

Mbaye Leye trad al met drie verschillende ploegen aan in play-off 1. In 2009-2010 werd hij na tien wedstrijden derde met AA Gent, een jaar nadien werd hij tweede met Standard. In 2012-2013 werd hij met Zulte Waregem zelfs vicekampioen. Essevee had tot de allerlaatste speeldag zelfs uitzicht op een eerste landstitel. Leye is bovendien all-time topschutter in play-off 1. In vier seizoenen play-off 1 maakte de Senegalees welgeteld twaalf doelpunten. Daarmee doet hij evengoed als Jelle Vossen en Matias Suárez, die meer wedstrijden nodig hadden om tot twaalf goals te geraken. Opvallend: de drie aanvallers zijn ook dit seizoen van de partij in play-off 1.

12 goals: Mbaye Leye (8 bij Zulte Waregem, 2 bij Standard, 2 bij AA Gent), Matias Suárez (Anderlecht) en Jelle Vossen (KRC Genk)

11 goals: Christian Benteke (6 bij KRC Genk, 5 bij KV Kortrijk)

10 goals: Maxime Lestienne (Club Brugge)

Geen garantie

Club Brugge trapt zijn campagne pas op 2 april op gang. Het start zijn titelrace met amper twee punten voorsprong op AA Gent. Dat is niet anders dan vorig jaar - toen blauw-zwart ook met een bonus van twee punten begon - maar toen wipten de Buffalo's op de achtste speeldag na een zege in Jan Breydel alsnog over de wekenlange leider. Een leidersplaats na dertig speeldagen is dus geen garantie op een kampioenenviering. Anderlecht is tot op heden de enige club die een leidersplaats na de reguliere competitie ook kon omzetten in een titel. In 2010, 2012 en 2013 finishten de Brusselaars zowel na dertig als na veertig speeldagen op de eerste plek. 

1381 keer gelezen