Indianen beledigd door logo AA Gent

AA Gent kwetst de Indianen diep in hun hart. Daarom moet de club de indiaan uit het logo halen en de levende mascottes - Buffalo Ben en Squaw Mel - uit de Ghelamco Arena bannen. Dat vraagt Suzan Shown Harjo, Amerika's bekendste voorvechtster van de rechten van native Americans, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. De club is niet van plan om op de vraag in te gaan: "Geen enkele racistische bedoeling", klinkt het.

Harjo voert al jaren een ver­beten strijd tegen sportclubs met beledigende indiaanse­ ­namen of logo's. Nu richt ze haar pijlen op AA Gent. "Zelfs al heeft de club de beste intenties, het logo en het gebruik van de mascottes is door en door fout", klinkt het. 

Toch is AA Gent niet van plan op haar vraag in te gaan. "Wij hebben veel respect voor ­mevrouw Harjo, maar er zitten geen racistische intenties achter logo of mascotte", reageert directeur communicatie ­Patrick Lips. Wel zal de term "squaw" niet langer gebruikt worden, omdat het woord voor native Americans een vreselijke scheldterm is.

Bijnaam Buffalo
Op de website van de club geeft AA Gent nog wat extra achtergrond over de bijnaam Buffalo: "Elke wedstrijd wordt de kreet “Buffalo! Buffalo! KAA Gent!” op de tribunes geroepen, sinds de jaren ’20. Vanaf 1924 tooit een indiaans opperhoofd de vlag van KAA Gent. De herkomst van de kreet dateert van 1895. Toen kwam het circus van de Amerikaan William Cody, bijgenaamd Buffalo Bill, voor het eerst naar Gent. In de show werd het publiek aangespoord “Buffalo! Buffalo!” te roepen. Naar aanleiding van de doortocht van William Cody, introduceerden Gentse studenten de kreet in het Gentse studentenleven.", luidt het nog.

Buffalo Ben
Huismascotte Buffalo Ben probeert bij iedere wedstrijd van AA Gent de supporters op te zwepen. Hij is er zeker van dat Suzan Shown Harjo overtuigd kan worden van de context waarin de Indiaan een clubicoon werd: “We nodigen haar uit, dan kan ze zien hoe de cultuur hier gegroeid is.” 

Hij benadrukt voorts dat de club geen enkel racistisch motief heeft: “We hebben tonnen respect voor de Indianen. Het symbool van de Indiaan staat voor kracht, doorzetting en strijd in de positieve zin van het woord.”

2162 keer gelezen