"Meer dan een exit voor Chelsea"

Dirk Deferme is voetbalcommentator tijdens wedstrijden van de Champions League en de Jupiler Pro League. Hij was als verslaggever voor 2BE/Stadion zelf ter plaatse bij Chelsea-PSG. “Voor Chelsea is dit meer dan een exit, het is het einde van een tijdperk.” 

Opgelet! Misschien wordt het langs de volgende lijnen ook even te persoonlijk. Je kan de man niet uit het voetbal halen. Het blijft iets dat je ook heel individueel beleeft. Iedereen heeft wel eens een zwak moment. 

Ja, ik ben graag op Stamford Bridge. Ik ken de geur van het stadion, de kamers van het hotel en ik weet dat de bonen in tomatensaus nu anders gekruid zijn dan een paar jaar geleden. Ze hebben een nieuwe chef in de Copthorne en de Millennium. Het ontbijt is er nu beter. Voor een voetbalsupermacht is het ontbijt dat er geserveerd wordt vanzelfsprekend bijzaak. Voor de reizende reporter is het wel mooi meegenomen.

Het went. Je voelt je toch thuis als je het voorbije decennium meerdere keren per seizoen bij een Europese thuismatch van een club geweest bent. Zeker bij een Engelse club met net die clevere dosering van marketing, decorum en authenticiteit. Blue is the Colour, Chelsea Dagger, London Calling, Park Life en Liquidator van The Harry J. All Stars horen er bij. En het geluid van een echt voetbalstadion zonder muziek nog veel meer. Op Stamford Bridge maken ze daar graag plaats voor.

In het stadion van Chelsea kan je ook blijven slapen. Je ligt er in de lakens van de club. Ze moeten dat niet overal aanbieden maar, het went wel.

Volgend jaar is Chelsea meer dan waarschijnlijk geen stopplaats voor Europees voetbal. Tenzij in de Europa League, een boemel waar de Blues nog maar amper een half seizoen op meereden en in terminus Amsterdam wonnen ze de beker voor zieke voetbalzussen door Benfica te kloppen. Het Chelsea van vandaag smacht naar deelname aan de EL. Maar dan moeten ze dus wel eerst de FA Cup winnen. En winnen ze dan opnieuw de Europa League? halen ze in 2017 de groepsfase van de Champions League? Voor mijn gevoel is die kans heel klein.

Gisteren was voor Chelsea meer dan een exit. Het was echt het einde van een tijdperk. Echt. Drie weken geleden in Parijs ging het nog ongemerkt voorbij maar gisteren gebeurde het opnieuw. Sinds de komst van Abramovitsj speelt Chelsea Champions League. In Parijs en gisteren speelde de club zonder Cech of Terry of Lampard of Drogba. Dat kwartet IS een tijdperk. Terry zat achter de bank geblesseerd te smachten naar een contract voor een extra seizoen. Doen! En daarna in de sportieve staff met John Terry. Hij is de Chelsea-spirit, de noodzakelijke continuïteit die een oerclub nodig heeft maar meedoen is niet meer van het grootste belang. Respect is dat wel. JT. Captain. Leader. Legend.

Chelsea moet weer opgebouwd worden. Diego Costa is als meedogenloze krijger een degelijke opvolger voor Didier Drogba. Het portret van Courtois mag, als hij nog vijf seizoen blijft, in het museum naast Peter Bonetti en Petr Cech hangen. Maar de selectie 2015:16? Voorbijgangers! Zij mogen allemaal op de schop ook al zitten er een paar aardige voetballers bij.
Komt Chelsea nog terug als Europese grootmacht? Zeker niet onmiddellijk. Kijk naar de Reds uit Liverpool. Het kan echt lang duren.

Volgens insiders zit Antonio Conte in een Londense hotelkamer na te denken over punten en komma's en tekent hij eerstdaags een overeenkomst. Hij moet de bouwmeester worden van de Blues van de toekomst.

Tot het zover is zoek ik een andere Europese thuisclub. En omdat ik een liefhebber ben is het meegenomen als ze bij die club in de buurt goed gekruide bonen in tomatensaus serveren. Liefst Londen dus. Meer moet dat niet zijn.

En, Chelsea bezoek ik dan wel in mijn eigen tijd.

375 keer gelezen