KBVB wil refs beschermen

De KBVB en de Pro League werken aan een gedragscode om de scheidsrechters te beschermen. Dit houdt in dat spelers, trainers en bestuursleden gestraft kunnen worden wanneer zij in hun kritiek op de ref hun boekje te buiten gaan. “We hebben geen probleem met kritiek, maar insinuaties zoals vorig weekend willen we vermijden”, zei Paul Allaerts, hoofd van het Bureau Arbitrage.

Allaerts bedoelt daarmee de uitlatingen van Waregem-coach Francky Dury en Charleroi-trainer Felice Mazzu. Dury bekritiseerde de leiding van zowel zijn match, als die van in Standard – Genk. Hij zei dat het onverantwoord was dat een Waals trio de West-Vlaamse derby tegen Kortrijk floot en had kritiek op het buitenspeldoelpunt van Standard.

Mazzu zei dat de Belgische arbitrage Charleroi voor debielen houdt. Hij was enorm kwaad om een gefloten penalty voor Oostende omdat dezelfde fase in de wedstrijd Standard – Charleroi een paar weken geleden anders beoordeelt werd.

“We willen met dergelijke emotionele commentaren komaf maken”, vervolgde Allaerts. “We gaan samenzitten met de Pro League om te kijken of we naar analogie met de Premier League een gedragscode kunnen opstellen. De finale bedoeling is om commentaren voor, tijdens of na de wedstrijd in goede banen te leiden.”

Qua sancties neigt het de financiële kant op te gaan, maar de voetbalbond wil eerst alles in een duidelijk akkoord gieten. “We moeten kijken welke uitspraken we tolereren en welke niet. Pas daarna kunnen we er een straf aan verbinden,” eindigde Allaerts.

De gedragscode zou tegen het begin van het seizoen 2016-2017 klaar moeten zijn.

146 keer gelezen