"Mirakels bestaan in het voetbal"

Onder het motto “mirakels bestaan in het voetbal” moet AA Gent beginnen aan de terugwedstrijd van de achtste finales in de Champions League tegen VfL Wolfsburg. “Maar een half mirakel zal niet volstaan”, zegt trainer Hein Vanhaezebrouck.

Na een succesvolle groepsfase lijkt het Champions League-sprookje van AA Gent te eindigen in de achtste finales. Drie weken geleden verloor de landskampioen in de eigen Ghelamco Arena met 2-3 van VfL Wolfsburg. Gent kwam eerst 0-3 achter, maar Kums en Coulibaly zorgden ervoor dat ook de terugmatch nog voor de nodige spanning kan zorgen. In de Volkswagen Arena proberen de Buffalo’s die nederlaag vanavond recht te zetten om door te stoten naar de kwartfinales.

Statistisch gezien hebben ze drie procent kans om die klus te klaren. Hein Vanhaezebrouck blijft erbij dat zijn team nul procent kans maakt, maar hoopt dat zijn spelers een “momentum” kunnen creëren waarin ze dichterbij een eventuele kwalificatie komen. Zo’n momentum betekent bijvoorbeeld op voorsprong komen op het veld van Wolfsburg.

Minstens twee keer scoren

Om effectief door te stoten naar de volgende ronde moeten de Buffalo’s zelf minstens twee keer scoren en winnen met twee doelpunten verschil (tenzij het bijvoorbeeld 3-4 wordt, dan is één doelpunt verschil voldoende). Dat zal niet evident zijn. “Als je weet dat Wolfsburg thuis bijna nooit verliest en dit seizoen nog maar één keer met twee goals verschil heeft verloren, dan nog van Bayern München, dan hoef ik niet veel meer te zeggen”, zei Hein Vanhaezebrouck maandag op de persconferentie. “De jongste twee jaar is hen maar twee keer een thuisnederlaag met twee doelpunten verschil overkomen.”

Een van de mogelijke scenario’s vanavond is er een met veel doelpunten aan beide kanten. Iets waar Hein Vanhaezebrouck voor tekent: “Als het na 70 minuten bijvoorbeeld 2-2 staat, kan het ook nog. Dan is één doelpunt verschil al genoeg voor verlengingen en strafschoppen. Het is niet omdat onze slaagkansen nul procent zijn, dat in het voetbal geen mirakels bestaan. Een half mirakel zal vanavond echter niet voldoende zijn, we hebben er een heel nodig.”

418 keer gelezen