FIFA staat video-arbitrage toe

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de toelating gegeven om te experimenteren met video-arbitrage. De proefperiode zal voor minstens twee jaar doorgaan en moet ten laatste in het seizoen 2017/2018 ingevoerd zijn. Na de doellijntechnologie is dit het tweede technische hulpmiddel in de voetbalwereld.

Het FIBA, de spelregelcommissie van de FIFA, heeft het licht op groen gezet om video-arbitrage te implementeren in een wedstrijd. Het is de bedoeling dat de scheidsrechter bijgestaan wordt met beelden om meer duidelijkheid te scheppen in bepaalde situaties zoals het al dan niet goedkeuren van een doelpunt, het toekennen van een strafschop of het geven van een rode kaart. In een verwarrende situatie kan de scheidsrechter een beroep doen op de beelden om de juiste spelers te bestraffen. De FIBA gaat nu samenzitten met de FIFA en geïntresseerde competities om te bekijken hoe het verder zal verlopen.

Kersvers FIFA-voorzitter Gianni Infantino is alvast heel tevreden met de beslissing. "Dit is een historische beslissing", zegt Infantino op de persconferentie. "We tonen aan dat we naar de voetbalwereld luisteren en het technologisch debat niet ontwijken, maar leiden. Hiermee zetten we enorme stappen vooruit in wat een nieuw hoofdstuk moet vormen in de geschiedenis van de FIFA."

Hoe werkt het?

De scheidsrechter kan zelf vragen om assistentie van de videoscheidsrechter, of omgekeerd. Via de oortjes wordt er over de fase gecommuniceerd. De scheidsrechter kan dan het advies van de videoscheidsrechter volgen, ofwel gaat hij zelf de beelden langs de zijlijn bekijken vooraleer hij een beslissing neemt.

Afbeelding: fifa.com

286 keer gelezen