"Verdacht gokgedrag bij KVO - Waasland-Beveren"

In een gezamenlijke documentaire van de Duitse zenders ARD en WDR die vanavond om 21u45 wordt uitgezonden op ARD claimen de reportagemakers dat er verdacht gokgedrag was op de competitiewedstrijd van 17 januari 2016 op de 22e speeldag tussen KV Oostende en Waasland-Beveren (3-3). Bij Waasland-Beveren vallen ze uit de lucht: "Wij vernemen het ook nu pas", zegt Ward Callens. Ook KV Oostende en de voetbalbond zijn niet op de hoogte.

Volgens het onderzoek van WDR naar gokmisdrijven in het Europese voetbal werden er in de wedstrijd tussen KV Oostende en Waasland-Beveren verdachte inzetten geplaatst op de voorspelling dat er minstens drie doelpunten zouden vallen. In totaal deden de spelers in het Albertpark zes keer de netten trillen.

"Niets te verbergen"
Het werd uiteindelijk 3-3, nadat Waasland-Beveren eerst 0-2 voorkwam. "Wij hebben niets in die wedstrijd gezien dat het vermoeden doet ontstaan van matchfixing", aldus Ward Callens, woordvoerder van de club. "De eerste twee doelpunten van Siebe Schrijvers waren echte pareltjes, dat associeer je niet met gefixte goals."

De club betreurt het dat het genoemd wordt in een mogelijk gokschandaal: "Als club  veroordelen we elk verdacht gedrag. De contracten met de spelers zijn daarover heel duidelijk, ze mogen op geen enkele wedstrijd gokken. Maar we hebben niets te verbergen en zullen meewerken aan ieder mogelijk onderzoek dat er komt."

Ook bij KV Oostende zijn ze niet op de hoogte van de mogelijke matchfixing. "De club is hiervan niet op de hoogte. Noch van het feit dat er veel op deze wedstrijd is ingezet, noch van het verdachte karakter van de wedstrijd", luidt het persbericht van KVO. "Oostende heeft een streng intern reglement, waarbij dergelijke zaken binnen de club op geen enkele wijze kunnen worden getolereerd. Uiteraard zal de zaak -indien dit door een bevoegde instantie wordt gevraagd- verder worden opgevolgd."

Bedrag van vijf cijfers
Op diezelfde dag was er volgens het onderzoek ook een verdacht gokpatroon in de Nederlandse Eredivisie, in het duel tussen NEC Nijmegen en Willem II, dat eindigde in een 1-0 zege voor de thuisploeg. Voor die wedstrijd zouden er verdachte inzetten genoteerd zijn op een zege voor NEC. Het onderzoek bracht tevens aan het licht dat de verdachte inzetten werden geplaatst in meerdere gokkantoren in het zuiden van Duitsland.

Om de mogelijke manipulatie te verbergen, werden er zogenaamde meervoudige weddenschappen gemaakt. De verdachte wedstrijden werden zo gecombineerd met andere 'cleane' wedstrijden. In totaal moesten de kantoren een bedrag met vijf cijfers uitbetalen. Beide wedstrijden zijn volgens de documentairemakers gerapporteerd aan de Wereldvoetbalbond FIFA.

Vorige week nog OHL
Vorige week nog kwam een anderen eersteklasser, OH Leuven, in opspraak. Twee spelers, kapitein Romain Reynaud en keeper Rudy Riou zouden op eigen wedstrijden en op beloftewedstrijden gegokt hebben.

726 keer bekeken