Onderzoek naar fraude bij KBVB

De Belgische Voetbalbond is het onderwerp van een gerechtelijk onderzoek. Het gerecht wil uitpluizen of er de voorbije jaren gesjoemeld werd met de uitbetaling van lonen en het gebruik van subsidies. Dat melden de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen.

De bal ging aan het rollen nadat Het Laatste Nieuws een audit publiekelijk maakte. Uit de audit bleek dat leden van de technische staf van de Rode Duivels dubbel betaald werden. Eén keer via een normaal bediendencontract en één keer via facturen afkomstig van hun vennootschap. Op die manier zou de bond belastingen hebben ontdoken. Dat er ook gewerkt werd met buitenlandse vennootschappen, wekt nog meer vraagtekens. Het gerecht wil te weten komen wie verantwoordelijk is voor de verschillende fiscale constructies.

Naast de uitbetaling wordt er ook onderzocht of de verkregen subsidies voor de promotie van het EK 2020 correct gebruikt werden. Die zouden slechts gedeeltelijk bij de juiste vzw terechtgekomen zijn. Een deel ervan zou volgens de audit direct op de rekening van de bond zijn gestort waardoor er onduidelijkheid heerst waarvoor het belastinggeld gebruikt werd.

In het kader van het onderzoek volgden er al een aantal huiszoekingen en werden er al twee hooggeplaatste bondsleden ondervraagd. De bond gelooft dat het gerecht niets illegaals zal vinden. “We staan recht in onze schoenen en verlenen onze volle medewerking”, reageert de KBVB.

205 keer bekeken