Infantino nieuwe FIFA-voorzitter

Gianni Infantino is de opvolger van Sepp Blatter. De Zwitser werd door de 205 leden van alle voetbalbonden ter wereld verkozen tot nieuwe FIFA-voorzitter. Infantino had daarvoor wel twee stemrondes nodig.

Nog voor de verkiezingen van start gingen, wierp de Zuid-Afrikaanse kandidaat Tokyo Sexwale al de handdoek. "Ik geef mijn volle steun aan de volgende voorzitter", zei hij in zijn laatste speech voor de eerste stemronde. In die stemronde haalde Infantino de meeste stemmen binnen (88), maar hij haalde de benodigde tweederdemeerderheid niet.

Sjeik Salman haalde slechts drie stemmen minder en strandde op 85. Welgeteld 27 stemgerechtigden kozen voor Prins Ali, terwijl Jerôme Champagne slechts 7 keer uit de bus kwam. Voor een tweederdemeerderheid kwam Infantino dus 40 stemmen tekort. 

Tweede ronde

De tweede stemronde werd wel gewonnen door Infantino. Sjeik Salman, voorzitter van de Aziatische Voetbalconfederatie (AFC), kreeg in de tweede ronde maar drie extra stemmen (88).De 45-jarige Infantino, die de geschorste Joseph Blatter opvolgt, maakt zich op voor een mandaat van vier jaar. Hem wacht de zware taak het imago en de geloofwaardigheid van de FIFA op te krikken.

De Wereldvoetbalbond verkeert in zware crisis, nadat het FIFA-schandaal vorig jaar in alle hevigheid losbarstte. "We zullen het imago van de Wereldvoetbalbond herstellen, iedereenzal de FIFA respecteren en iedereen zal voor ons applaudisseren. Iedereen moet fier zijn op de FIFA", zei een zichtbaar emotionele Infantino na zijn verkiezing.

D'Hooghe is blij
Michel D’Hooghe, al jarenlang lid van de FIFA, denkt dat Gianni Infantino de juiste man op de juiste plaats is. “Hij heeft een enorme voetbalkennis en als secretaris-generaal van UEFA heeft hij sterk meegewerkt aan de uitbouw van de Europese federatie. Hij heeft dus veel ervaring”, legt D’Hooghe uit.

256 keer bekeken