Wat u moet weten over Shakhtar

Met Shakhtar Donetsk staat Anderlecht in de achtste finales van de Europa League voor een zware opdracht. Op 10 maart werkt paars-wit de heenwedstrijd in de Donbass Arena af. De terugwedstrijd vindt een week later in Brussel plaats. Maar wie is Shakhtar Donetsk?

Eerste confrontatie

Nooit eerder stond paars-wit tegenover Shakhtar Donetsk. De Oekraïners werden dit seizoen met slechts drie punten derde in de poulefase van de Champions League, na Real Madrid en Paris Saint-Germain. Het slaagde er wel in het Zweedse Malmö achter zich te laten. In de zestiende finales van de Europa League stuurde Shakhtar op indrukwekkende wijze Schalke 04 naar huis. Het hield de Duitsers thuis op 0-0, maar ging in Gelsenkirchen wel winnen met 0-3. 

Positieve balans

Anderlecht kan zich wel optrekken aan een positieve balans tegen Oekraïense clubs in Europa. Het trof in het verleden al driemaal een reeksgenoot van Shakhtar. In het seizoen 1992-1993 won Anderlecht in de tweede ronde van de UEFA Cup twee keer van Dynamo Kiev: thuis met 4-2 en in Kiev met 0-3. In het seizoen 1997-1998 schakelde Anderlecht in de tweede voorronde van de UEFA Cup zonder al te veel problemen Vorskla Poltava uit. Het won thuis met 2-0 en scoorde ook ginds twee keer. In 2000-2001 haalde paars-wit de tweede ronde van de Champions League. Daarvoor had het in de poulefase onder meer Dynamo Kiev achter zich gelaten. Het verloor in de Oekraïense hoofdstad wel kansloos met 4-0, maar stelde in het Astridpark orde op zaken: 4-2.

Bekende namen 

Wereldsterren heeft Shakhtar niet in zijn rangen, maar de selectie bevat toch heel wat namen die een belletje doen rinkelen. De Kroatische rechtsback Darijo Srna is al sinds jaar en dag kapitein bij de mijnwerkersploeg. Ook zijn landgenoot Eduardo is geen onbekende. De voormalige aanvaller van Arsenal heeft Braziliaans bloed, maar speelde 69 interlands voor Kroatië, waarin hij 24 keer raak trof. Met Taison, Ferreyra en Marlos bezitten de Oekraïeners over een Zuid-Amerikaanse voorlijn. Met Alex Teixeira verloren ze in januari wel hun beste speler. De Braziliaan legde in extremis een aanbod van Liverpool naast zich neer en trok voor 50 miljoen euro naar het Chinese Jiangsu Suning. 

1044 keer gelezen