Vernieuwingen binnen de FIFA

Er wordt op vrijdag niet enkel een nieuwe voorzitter van de FIFA verkozen, ook heel wat nieuwe maatregelen worden op het congres gestemd. Ze moeten bijdragen tot een vernieuwd imago om komaf te maken met het verleden. We zetten er een paar op een rijtje.

Ambtstermijn
De nieuwe voorzitter van de FIFA mag maximaal twaalf jaar aanblijven. Sepp Blatter stond 18 jaar lang aan het hoofd van de Wereldvoetbalbond.

Vrouwen
Er zullen meer vrouwen aanwezig zijn in het bestuurlijk orgaan van de FIFA. Voor elke federatie moet er minstens één vrouw zetelen.

Opsplitsing
De FIFA zal in twee gesplitst worden. Het ene deel gaat zich enkel bezig houden met de financiële zaken, terwijl het andere deel de zuivere bestuurlijke beslissingen zal nemen. Dit allemaal om te belangenvermenging te voorkomen.

Transparantie
Om meer financiële transparantie te bieden, zal de FIFA jaarlijks de individuele vergoedingen kenbaar maken.

Uitvoerend Comité
Het Uitvoerend Comité zal vervangen worden door een nieuwe FIFA-raad en zal niet meer uit 24 maar uit 36 leden bestaan. Die leden worden verkozen en gescreend door de verschillende voetbalfederaties. Ook zij kunnen er maximaal twaalf jaar zetelen. De macht van de voorzitter wordt minder groot en zal meer gezien worden als een ambassadeur.

72 keer gelezen