Anderlecht plaatst zich na verlengingen

Anderlecht is erin geslaagd zich bij de laatste zestien teams in de Europa League te voegen. Paars-wit verdedigde tijdens een hete avond in Athene de 1-0 zege uit de heenwedstrijd met succes, al had het daar wel verlengingen voor nodig. Na 103 minuten zorgde Acheampong voor de verlossende treffer.

Al na vijf minuten sneed de pijlsnelle Acheampong doorheen de Griekse defensie. De Ghanees werd aan de rand van de zestien door een Griek duidelijk aangetrapt, maar scheidsrechter Hunter weigerde vreemd genoeg om rood te trekken. Aan de overzijde moest Proto zich in het openingskwartier tot drie keer toe attent tonen. De doelman had telkens een knappe parade klaar op pogingen van Brown, Fortounis en Durmaz. Op het halfuur ging de ref een tweede keer in de fout. Olympiakos kreeg een strafschop nadat hij Badji de bal met de hand had zien beroeren. Niets was minder waar: de Senegalees controleerde de bal duidelijk met de borst. Desondanks nam Fortounis het cadeau in dank aan, hij zette de onterechte penalty feilloos om: 1-0.

In het begin van de tweede helft ontsnapte Anderlecht aan een tweede tegendoelpunt. Brown speelde Pulido vrij, wiens gekruist schot slechts centimeters naast rolde. Vlak voor het uur beging de Noord-Ierse scheidsrechter een nieuwe blunder. Botia pleegde een heuse aanslag op de enkels van Djuricic, maar kwam er met (slechts) geel vanaf. Net voorbij het uur scoorde Najar ei zo na de gelijkmaker, maar zijn schot spatte uiteen op de paal. Anderlecht had de wedstrijd in handen en gaf achterin nog weinig ruimte weg, maar slaagde er niet in om binnen de reguliere speeltijd te scoren. Verlengingen waren noodzakelijk om een winnaar aan te duiden.

In die eerste verlenging ontsnapte paars-wit vrijwel meteen aan een tweede strafschop. Dendoncker beging een duidelijke overtreding, maar dit keer floot Hunter niet. Vlak voor het einde van dat eerste kwartier stelde Anderlecht toch gelijk. De ingevallen Defour ging aan de rand van het strafschopgebied van Olympiakos goed doorjagen. Suarez nam over en zette strak voor, Archeampong controleerde de bal en trapte hem tussen de eerste paal en doelman Roberto binnen: 1-1. In de tweede helft stelde de Ghanees de kwalificatie helemaal veilig. Opnieuw lag Defour aan de basis: hij legde perfect breed, Acheampong legde de 1-2 onder Roberto in doel. 

Paars-wit kwalificeert zich zo dus voor het eerst in zes jaar voor de achtste finales van de Europa League. De loting vindt vrijdagmiddag plaats. Mogelijke tegenstanders zijn Sevilla, Athletic Bilbao, Valencia, Villarreal (SPA), Liverpool, Tottenham, Manchester United (ENG), Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund (DUI), Lazio (ITA), Basel (ZWI), Braga (POR), Fenerbahçe (TUR), Sparta Praag (TSJ) en Shakhtar Donetsk (OEK).

1822 keer gelezen