Zo verloopt de FIFA-stemming

De top van de voetbalwereld kiest vrijdag een nieuwe voorzitter voor de Wereldvoetbalbond FIFA. Er wordt een opvolger gezocht voor Sepp Blatter, die voor zes jaar geschorst werd. De kandidaten zijn Gianni Infantino, Sjeik Salman, Prins Ali, Jérôme Champagne en Tokyo Sexwale.

Hoe verloopt de stemming?

De 209 leden van de FIFA kunnen elk één stem uitbrengen. Indien één van de kandidaten in de eerste ronde twee-derde van de stemmen (139) binnenhaalt, wordt hij sowieso de nieuwe voorzitter. Indien dit niet het geval is, dan vindt er een tweede ronde plaats waarin een gewone meerderheid (105) voldoende is.

De FIFA bestaat uit zes continentale bonden die overeenkomen met de geografische continenten en waarvan alle leden meestal op dezelfde kandidaat stemmen. De stemmen die uitgebracht worden, zijn dan ook verdeeld onder die voetbalbonden. In totaal brengt Afrika 54 stemmen uit, Europa 53, Azië 46, Noord- en Centraal Amerika 35, Oceanië 11 en Zuid-Amerika 10.

Verwachte stemming

Europa: Gianni Infantino
Het Uitvoerend Comité van de UEFA heeft eerder al aangegeven Infantino te steunen, maar het is nog onduidelijk of alle 53 leden effectief op hem zullen stemmen. Van de Belgische Voetbalbond mag de Zwitser zeker steun verwachten.

Zuid-Amerika: Gianni Infantino
De CONMEBOL, de Zuid-Amerikaanse voetbalbond, had ook al via een persbericht laten weten dat ze achter Infantino staan.

Azië: Sjeik Salman
Als voorzitter van de Aziatische Voetbalbond krijgt hij logischerwijze de totaliteit van de stemmen afkomstig uit dat gebied.

Afrika: Sjeik Salman
De Adrikaanse Voetbalbond heeft zijn leden opgeroepen om allemaal op Salman te stemmen. Al rekent Infantino hier op rebellie waardoor hij hoopt om toch de helft van de stemmen binnen te halen.

Noord- en Centraal-Amerika en Oceanië: -
Beide continentale bonden hebben geen gemeenschappelijk standpunt medegedeeld. Hierbij zou het zwaartepunt wel eens bij hen kunnen liggen aangezien zijn samen 46 stemmen kunnen uitbrengen.

Hieruit blijkt dus dat Gianni Infantino en Sjeik Salman de twee grote favorieten zijn om Blatter op te volgen als voorzitter van de FIFA.

De nieuwe voorzitter van de FIFA staat voor een grote uitdaging. Heel wat gerechtelijke onderzoeken naar het FIFA-schandaal lopen nog. Met deze verkiezing hoopt de FIFA alvast dat er een einde komt aan de turbulente periode om op die manier terug aan geloofwaardigheid te winnen.

Bron: telegraph.co.uk

126 keer gelezen