Prins Ali wil FIFA-verkiezing uitstellen

De Jordaanse prins Ali, een van de kandidaat-voorzitters van de FIFA, wil de voorzittersverkiezingen van nu vrijdag laten uitstellen. Hij vreest dat de stemming niet in volledige transparantie zal verlopen.

Om die reden vroeg hij de verkiezingscommissie van de FIFA om doorzichtige stemhokjes te plaatsen. Daarmee zou volgens Ali worden voorkomen dat er foto’s worden genomen van de stemformulieren. Zijn vraag werd echter afgewezen “omdat hierover niet voor 26 februari kan worden beslist”. Om de doorzichtige stemhokjes toch nog af te dwingen, vraagt prins Ali nu aan het Internationaal Sporttribunaal TAS om de verkiezing uit te stellen.

"Alleen een doorzichtig stemhokje biedt de garantie dat elke stemgerechtigde in eer en geweten kiest en dat er geen gedwongen stemming is", staat in zijn persbericht te lezen. "De stemgerechtigden krijgen zo niet de kans foto's te nemen van hun formulier om op die manier te bewijzen dat ze een eventuele stemafspraak hebben gerespecteerd."

Een FIFA-woordvoerder reageerde inmiddels door te stellen dat stemgerechtigden hun mobiele telefoon bij zich mogen houden in de congreszaal, maar dat aan hen wordt gevraagd om het toestel niet mee te nemen tijdens de stemming.

Prins Ali is een van de vijf kandidaten om Sepp Blatter op te volgen aan het hoofd van de Wereldvoetbalbond. Vrijdag kiezen de 209 federaties die aangesloten zijn bij de FIFA, normaal gezien, wie de nieuwe voorzitter wordt. 

113 keer gelezen