Bewijs voor matchfixing in Nederland

De KNVB, de Nederlandse voetbalbond, heeft voor het eerst officieel vastgesteld dat het Nederlandse voetbal getroffen is door matchfixing. Uit onderzoek van de integriteitseenheid van de KNVB blijkt dat Ibrahim Kargbo, een oud-speler van Willem II en een met een Belgisch verleden, een afspraak maakte met een matchfixer uit Singapore.

Kargbo en matchfixer Wilson Raj Perumal zouden een deal hebben gehad over de 0-1-nederlaag van Willem II tegen FC Utrecht op 9 augustus 2009. De twee hebben volgens het onderzoek ook een benefietwedstrijd van de Nederlandse club tegen Sierra Leone georganiseerd met als doel die te manipuleren voor gokdoeleinden. Daarnaast maakten ze ook afspraken om interlands van Sierra Leone te beïnvloeden.

Gijs de Jong, de operationeel directeur van de KNVB reageert ontgoocheld op het onderzoek. “Het Nederlandse voetbal heeft op dit gebied als een van de laatste in Europa officieel zijn onschuld verloren. We weten dat matchfixing niet stopt bij de landsgrenzen en de KNVB zegt al lang dat het ook in de Nederlandse competities kan komen. Toch is het slikken nu het officieel vaststaat. Voor Willem II, hun fans en iedereen die betrokken is bij het voetbal. Tegelijkertijd hopen we dat dit ook iets oplevert. Namelijk, dat het bijdraagt aan de urgentie in Nederland om deze plaag in de sport te bestrijden.”

Belgisch verleden Kargbo

De 33-jarige Ibrahim Kargbo heeft ook een Belgisch verleden. Hij speelde bij RWDM, Charleroi en Brussels. De speler heeft in e-mailconversaties met de beruchte matchfixer aangegeven dat Michael Aerts, destijds aanvoerder en doelman van Willem II, en een derde voetballer voor 25.000 euro per persoon met hem zouden meewerken om het duel met Utrecht te beïnvloeden. Perumal sprak van een “mislukte fix” omdat Utrecht met meer dan één doelpunt verschil had moeten winnen.

Voor de Nederlandse voetbalbond staat het vast dat er afspraken waren over de uitslag van die bewuste wedstrijd. De bond heeft wel onvoldoende wettig bewijs tegen Michael Aerts en de onbekende derde persoon. 

363 keer gelezen