Van Damme riskeert twee jaar schorsing

KV Mechelen-middenvelder Joachim Van Damme is betrapt op cocaïne en riskeert daarvoor een schorsing van twee jaar. In afwachting van een definitieve uitspraak heeft een Buitengewone Kamer van de Geschillencommissie van de KBVB de speler voorlopig geschorst. 

Bij een dopingcontrole na de wedstrijd tegen Westerlo (16 januari) werden er sporen van cocaïne teruggevonden in de urine van Van Damme. KV Mechelen bevestigde het verhaal op zijn website. “Na Westerlo – KV Mechelen moest onder meer Van Damme naar de dopingcontrole. Na analyse van zijn urine werden er sporen van cocaïne gevonden. De KBVB besliste vrijdagmiddag om de middenvelder meteen te schorsen en Van Damme voor de Geschillencommissie te laten voorkomen.”

Malinwa volgt de beslissing van de voetbalbond en zette de middenvelder op non-actief. “Dat betekent dat hij voorlopig ook niet meer zal meetrainen. We beraden ons de komende dagen over bijkomende stappen.”

Mogelijk twee jaar schorsing

Volgende week dinsdag krijgt de 24-jarige Van Damme de kans om zijn verhaal te doen voor de Geschillencommissie Betaald Voetbal. Nadien wordt het volledige dossier, inclusief zijn eventuele getuigenis, overgedragen aan het Vlaams Doping Tribunaal. Dat orgaan zal uiteindelijk de definitieve uitspraak doen.

Cocaïne wordt beschouwd als een prestatiebevorderende substantie. Aan het gebruik daarvan hangt een schorsing van twee jaar vast.  

Van Damme: "Ben te zeer aangedaan"

Joachim Van Damme zelf heeft intussen gereageerd via een persbericht: “Momenteel ben ik te zeer aangedaan om te reageren op de actualiteit. Op een later tijdstip – wanneer ik bekomen ben van het gebeuren en wanneer ik op de hoogte ben van het hele dossier – zal ik reageren op de feiten waarvan sprake.”

1278 keer gelezen