Infantino wil WK in meerdere landen

Gianni Infantino, kandidaat FIFA-voorzitter, wil onderzoeken of een WK voetbal in meerdere gastlanden kan georganiseerd worden. Dat schrijft hij in zijn dinsdag gepubliceerde verkiezingsmanifest. Verder pleit hij ook voor een WK met 40 deelnemers.

In het verleden was er al eens een WK dat in twee landen werd georganiseerd. Het wereldkampioenschap van 2002 ging door in Zuid-Korea en Japan. Infantino pikt het idee nu opnieuw op. “De FIFA moet de mogelijkheid onderzoeken om het WK niet alleen in één of twee landen, maar in een hele regio te organiseren. Zodoende zouden meerdere landen de eer en de voordelen genieten van een WK-organisatie.”

Infantino, huidig secretaris-generaal van de Europese voetbalbond UEFA, ijverde samen met de intussen geschorste UEFA-voorzitter Michel Platini voor een EK in meerdere landen. Dat komt er ook in 2020, wanneer er 13 landen het Europees kampioenschap organiseren. In het Uitvoerend Comité van de FIFA hebben recent vooral Afrikaanse en Aziatische vertegenwoordigers voor een uitgebreider wereldkampioenschap gepleit, in Europa is er maar weinig animo voor.

Meer deelnemers

Gianni Infantino stelt ook voor om 40 landen te laten deelnemen, dat zijn er acht meer dan vandaag. Zo zal er een voorronde met acht groepen van vijf teams worden gespeeld: “Er zouden dan slechts drie bijkomende speeldagen nodig zijn, zodat de internationale speelkalender niet beïnvloed wordt.”

Vertrouwen herstellen

In zijn verkiezingsmanifest meldt de Zwitser ook dat het essentieel is het vertrouwen in de FIFA te herstellen. “Het is absoluut noodzakelijk dat de organisatie de hervormingen aanvaardt zodat de FIFA een moderne, geloofwaardige en transparante structuur krijgt." 

Verder wil Infantino een nieuw Uitvoerend Comité in het leven roepen, het aantal mandaten voor FIFA-leden beperken en onafhankelijke personen in verschillende comités onderbrengen. Die voorstellen liggen in lijn met die van de hervormingscommissie binnen de FIFA.

Voorzittersverkiezingen FIFA

Gianni Infantino hoopt met al deze plannen stemmen te winnen voor de voorzittersverkiezingen van de Wereldvoetbalbond. Die vinden plaats op 26 februari. Infantino neemt het daarin op tegen de Jordaanse prins Ali, de Bahreinse sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa, de Zuid-Koreaan Tokyo Sexwale en de Fransman Jérôme Champagne. Een van hen wordt de opvolger van de geschorste Sepp Blatter. 

186 keer gelezen