Lichte straf voor Benito Raman

Benito Raman heeft van de Geschillencommissie van de KBVB een lichte straf gekregen voor zijn “alle boeren zijn homo”-uitlatingen. Raman is voor drie speeldagen geschorst, waarvan één effectief, en hij moet een boete van €1.200 betalen. AA Gent gaat akkoord met de schorsing. 

De schorsing van Raman gaat in op donderdag 14 januari en zo mist hij zondag de topper tegen Anderlecht. De argumentatie van de Geschillencommissie luidt als volgt: "Het Bondsparket, AA Gent en de verdediging van Raman zijn van oordeel dat de speler door de mediabelangstelling in zekere zin al een straf heeft ondergaan. Raman geeft blijk van schuldinzicht en blijkt ook al door de club bestraft te zijn geweest."

“Grens tussen idool en idioot is dun”

Bondsprocureur Ebe Verhaegen stond tijdens de zitting dinsdagmiddag al open voor een mildere straf en ook AA Gent zelf pleitte om mildheid omdat de club de speler al bestrafte. De landskampioen schorste Raman voor twee weken, hij moest 70% van zijn maandloon van december afstaan en hij kreeg ook geen premies. Daar zou ook de riante premie bijzitten van de kwalificatie voor de achtste finales van de Champions League.

De bondsprocureur gaf dit advies aan de 21-jarige Raman: “Je bent een uitstekende voetballer met veel talent, maar de grens tussen een idool en een idioot is flinterdun. Het is beter dat je de microfoon aan een zanger laat en zelf met de voeten spreekt.”

Riskeerde deze zware sanctie

Raman moest dinsdagmiddag voor de Geschillencommissie van de KBVB verschijnen. Daar kwam hij zich verantwoorden voor zijn uitspraken na AA Gent – KV Kortrijk, toen hij het hele stadion “alle boeren zijn homo” liet zingen. 

Voor die uitspraak riskeerde de flankaanvaller van AA Gent een schorsing van vijf speeldagen. Een straf die in overeenstemming is met artikel 58 van de disciplinaire code van de FIFA. Daarin staat dat "eenieder die met zijn woorden of acties de waardigheid van een individu of van een groep personen beledigt naar aanleiding van ras, kleur, taal, religie of origine, voor minstens vijf wedstrijden wordt geschorst. Daarbovenop wordt een stadionverbod en een boete van minstens 20.000 Zwitserse frank (18.500 euro) opgelegd."

1820 keer bekeken