Kies online nieuwe Kazachse bondscoach

De Kazachse voetbalbond laat de supporters mee de nieuwe bondscoach kiezen. De federatie organiseert een online poll waar fans hun favoriet kunnen aanduiden.

Het contract van de Rus Yuri Krasnozhan werd vorige maand niet verlengd en dus staat de vacature voor bondscoach van Kazachstan open. In een eerste fase kunnen supporters zich uitspreken over de nationaliteit van de nieuwe trainer: een Kazach of en buitenlander. Daarna wordt er een tweede stemming georganiseerd waar de fans de keuze krijgen uit vier kandidaten. Zij worden na een interne selectie door de bond naar voren geschoven.

Er is wel één voorwaarde: er moeten minstens 50.000 mensen deelnemen aan de online stemming. Anders houdt de Kazachse federatie geen rekening met het resultaat, zegt bondsvoorzitter Erlan Kojagopanov. “We spreken niet alleen over complete transparantie binnen onze federatie, wij voeren die ook in de praktijk uit.”

Kazachstan is een land dat sinds 1991 onafhankelijk is na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. In 2002 sloot het aan bij de UEFA. Sindsdien leidden vijf buitenlandse coaches en acht managers het nationale elftal, maar Kazachstan kon zich nog nooit plaatsen voor een internationaal toernooi. In de voorronde van het EK 2012 was het een van de tegenstanders van de Rode Duivels. België won toen twee keer (0-2 en 4-1). 

 

157 keer gelezen