Schorsing Valcke wordt verlengd

De Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond FIFA heeft de schorsing van secretaris-generaal Jérôme Valcke met 45 dagen verlengd. In zijn eindrapport had de commissie daar al om gevraagd, net zoals het een schorsing van negen jaar plus een boete van 100.000 Zwitserse frank voorstelde voor de Fransman. De FIFA wijst er wel op dat Valcke het vermoeden van onschuld geniet tot er een definitieve beslissing is genomen door de bevoegde kamer van de Ethische Commissie. 

De Fransman werd in september op non-actief gezet omdat hij gelinkt wordt aan verschillende illegale activiteiten. Begin oktober kreeg hij een schorsing van negentig dagen, net zoals FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-preses Michel Platini. Die schorsing liep op 5 januari af, maar wordt nu dus verlengd. Blatter en Platini kregen eind december al een schorsing van acht jaar opgelegd. 

De 55-jarige Jérôme Valcke is sinds 2007 secretaris-generaal van de FIFA, waar hij al die tijd de rechterhand van Blatter was. Valcke kwam in opspraak na beschuldigingen van The New York Times. De Amerikaanse krant berichtte dat hij zo’n tien miljoen dollar aan smeergeld zou hebben betaald bij de toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika. Hij ontkende die beschuldigingen, maar zijn naam viel daarnaast ook in een onderzoek naar zwendel in WK-tickets.

106 keer gelezen