Valcke riskeert schorsing van 9 jaar

Jérôme Valcke, de op dit moment geschorste secretaris-generaal van de FIFA, kijkt aan tegen een schorsing van negen jaar. Dat is alvast de straf die de onderzoekers van de Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond vragen.

Valcke werd in september op non-actief gezet omdat hij gelinkt wordt aan verschillende illegale activiteiten. Begin oktober kreeg hij een schorsing van negentig dagen, net zoals FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-preses Michel Platini. Die schorsing loopt vandaag, 5 januari af.

In zijn eindrapport vraagt de onderzoekskamer van de Ethische Commissie dat de schorsing met 45 dagen wordt verlengd en stelt het voor om Valcke negen jaar te schorsen en hem een boete van 100.000 Zwitserse frank (92.000 euro) op te leggen.

In een bericht op zijn website wijst de FIFA erop dat Jérôme Valcke het vermoeden van onschuld geniet tot er een definitieve beslissing is genomen door de bevoegde kamer van de Ethische Commissie.

Smeergeld WK 2010

De 55-jarige Jérôme Valcke is sinds 2007 secretaris-generaal van de FIFA, waar hij al die tijd de rechterhand van Blatter was. Valcke kwam in opspraak na beschuldigingen van The New York Times. De Amerikaanse krant berichtte dat hij zo’n tien miljoen dollar aan smeergeld zou hebben betaald bij de toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika. Valcke ontkende die beschuldigingen, maar zijn naam viel daarnaast ook in een onderzoek naar zwendel in WK-tickets.

Eind december kregen Sepp Blatter en Michel Platini al een schorsing van acht jaar opgelegd wegens een verdachte betaling van zo’n twee miljoen Zwitserse frank. Blatter zou dat bedrag in 2011 hebben overgemaakt aan Platini voor werk dat hij tussen 1999 en 2002 leverde. Maar voor die betaling werd er geen schriftelijk contract opgemaakt. 

204 keer gelezen