"Goal Hurst in WK-finale '66 was goed"

Het is een van de meest controversiële doelpunten uit de voetbalgeschiedenis, maar de goal van Geoff Hurst in de WK-finale van 1966 tegen West-Duitsland is wel degelijk terecht goedgekeurd. Dat blijkt uit een computersimulatie van Sky Sports.

Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat Hurst zijn beruchte doelpunt maakte. Daarom wilde het team van Sky Sports Monday Night voor eens en altijd uitmaken of het nu al dan niet geldig was. “De lijnrechter had het helemaal juist”, analyseerde voormalig Engels international Jamie Carragher tijdens de uitzending. “Hij stond misschien niet helemaal goed opgesteld, maar dit is het definitieve bewijs. Het is zelfs niet nipt. Je ziet nog twee of drie inches (vijf tot zeven centimeter).”

In de WK-finale van 1966 maakte Hurst de 3-2 in de eerste verlenging. Het schot van de Engelsman kwam via de onderkant van de lat weer in het veld en volgens scheidsrechter Tofiq Bahramov had het leer daarbij de doellijn overschreden. Tegenstander West-Duitsland vocht die beslissing fel aan.

Dankzij dat doelpunt van Hurst kwam Engeland op voorsprong in de verlengingen. In de slotseconden van de match legde diezelfde Hurst de eindstand vast met zijn derde treffer: 4-2. Engeland won zo voor eigen volk in het Wembley Stadium hun eerste – en tot nu toe enige – wereldtitel.

Bekijk hier de simulatie van Sky Sports over een van de meest bekende en beruchte doelpunten ooit.

235 keer bekeken