HVH: "Anderlecht moet kampioen worden"

“Anderlecht moet kampioen worden.” Dat zegt Herman Van Holsbeeck in een gesprek met VTM Nieuws. De manager van paars-wit verwacht opnieuw een harde titelstrijd tussen dezelfde clubs als vorig jaar. “Dat is positief voor het Belgische voetbal.”

Een nieuw jaar zonder titel kan Anderlecht zich niet veroorloven. “Ik heb het al eens meegemaakt en toen was het hier niet zo makkelijk. De concurrentie zit uiteraard ook niet stil.” En die concurrentie zal volgens Van Holsbeeck vooral van AA Gent en Club Brugge komen.

“Gent heeft het afgelopen jaar enorme stappen vooruit gezet, waarvoor respect van onze hele club. Men zal wel moeten vaststellen dat aan de top blijven soms moeilijker is dan er komen. Bij Club Brugge voel je dat iedereen aast op een titel. Als je al zo lang zonder titel zit, is dat ook normaal.”

“Ondermaats in bepaalde wedstrijden”

Herman Van Holsbeeck blikt met gemengde gevoelens terug op de eerste seizoenshelft. “De doelstellingen die we hadden vooropgesteld – Europees overwinteren – hebben we behaald. In de competitie staan we op twee punten, maar in bepaalde wedstrijden waren we ondermaats. De Belgische beker is een wederkerend verhaal. Daar zijn we te vroeg uitgeschakeld.”

De manager van paars-wit wil dat zijn spelers ook tegen kleinere ploegen alles geven. “Niet alleen als we ons maatpak moeten aantrekken, maar ook wanneer we de salopette aandoen, moeten we er staan. We moeten laten zien dat we kleinere wedstrijden au sérieux nemen.”

“Rekening houden met Engelse transfermarkt”

Na het wegvallen van Guillaume Gillet zoekt Anderlecht nog een waardige vervanger voor hem. “Ik heb één naam waar we mee onderhandelen, maar die ga ik nu niet zeggen. De speler waarmee we bezig zijn, staat gelukkig nog niet in de dagbladen. Petar Stojanovic komt niet.”

Van Holsbeeck waarschuwt ook voor de Engelse transfermarkt. “De Engelse eerste en tweede klasse worden zo rijk door televisiegelden. In het geval van Pinto hebben zij het dubbele geboden van ons en dan moet je afhaken. Dat is een nieuw gegeven waar we als Belgische clubs in de toekomst rekening mee moeten houden.”

“Deschacht niet naar VS, Vanden Borre wil naar buitenland”

Clubicoon Olivier Deschacht geniet de interesse van de Amerikaanse club LA Galaxy, maar Herman Van Holsbeeck ontkent met klem dat hij naar de Verenigde Staten trekt. “De bedoeling is dat we hem zeker nog een jaar op Anderlecht houden. Ik ga in La Manga met hem een gesprek hebben om te bekijken hoe hij de laatste rechte lijn van zijn carrière wil invullen.”

Enfant terrible Anthony Vanden Borre staat momenteel nog altijd onder contract bij Anderlecht. “Ik heb een gesprek gehad met Anthony en met de mensen die hem begeleiden. Zelf wil hij het liefst van al terug naar het buitenland. Wij gaan daaraan proberen mee te werken.”