Ook dit moet u onthouden uit voetbaljaar 2015

Van het Belgische voetbaljaar 2015 onthouden we vooral de eerste landstitel van AA Gent, hun sterk parcours in de Champions League, de nummer één-positie van de Rode Duivels op de FIFA-ranking en de EK-kwalificatie. Wij selecteerden tien opvallende gebeurtenissen uit het Belgische voetbaljaar 2015 die u zeker ook moet onthouden.

1. Standard geeft Steven Defour “warm” welkom

De opvallendste beelden kwamen misschien wel uit Luik. Op 25 januari ontving Standard aartsrivaal Anderlecht. Voor Steven Defour, ex-aanvoerder van Standard, was het zijn eerste wedstrijd op Sclessin sinds zijn overstap naar paars-wit. De supporters van de Rouches gaven hem een “warm” welkom met de choquerende “Defour-tifo”.

2. Steven Martens houdt eer aan zichzelf

Bij de Koninklijke Belgische voetbalbond stapte CEO Steven Martens begin februari op. Martens was vier jaar actief bij de KBVB en zorgde onder andere mee voor de grote hype rond de Rode Duivels. Maar na het WK in Brazilië kwam er heel wat kritiek op zijn financieel beleid. Uiteindelijk koos Martens ervoor om de eer aan zichzelf te houden.

3. Charleroi voor het eerst naar play-off 1

Spanning op de slotspeeldag van de reguliere competitie. Twee ploegen streden nog voor het laatste ticket voor play-off 1. Charleroi moest thuis winnen van Moeskroen om nog kans te maken, Racing Genk had genoeg aan een punt op Standard. De Zebra’s deden wat ze moesten doen en hielden de drie punten thuis. Na het laatste fluitsignaal was het nog in spanning afwachten op het resultaat uit Luik. Wanneer het verlossende telefoontje kwam dat Genk had verloren van Standard, barstte het feest los in het Stade du Pays.

4. Yves Vanderhaeghe maakt bewogen overstap naar KV Oostende

Yves Vanderhaeghe leidde afgelopen seizoen KV Kortrijk naar play-off 1, maar maakte nog voor het einde van de play-offs bekend dat hij in de zomer zou overstappen naar KV Oostende. Een keuze voor het geld volgens de supporters van de Kerels. Zij lieten hun ongenoegen blijken op training en waren daarbij ook inventief. “Wat is de prijs van een garnaal”, was een van hun spreekkoren.

5. Christian Benteke naar Liverpool

Voor Christian Benteke werd een van zijn dromen afgelopen zomer werkelijkheid. De Rode Duivel ruilde toen Aston Villa voor Liverpool. The Reds betaalden zo’n 46,5 miljoen euro voor de Rode Duivel, waarmee hij aanvankelijk de duurste Duivel ooit was. Die titel mocht hij iets meer dan een maand dragen.

6. KDB voor recordbedrag naar Manchester City

Want een dikke maand later was de transfer van Kevin De Bruyne naar Manchester City helemaal rond. Het werd een echte transfersoap die de voetbalwereld de hele zomer bezighield. City betaalde Wolfsburg tussen de 70 en 80 miljoen euro voor De Bruyne. Daarmee was hij de duurste zomertransfer en kwam hij in de top tien van duurste transfers ooit.

7. Jean-François Gillet penaltyheld tegen Anderlecht

Op de tiende speeldag van de Jupiler Pro League 2015-2016 ontpopte Jean-François Gillet zich tot penaltyheld tegen Anderlecht. De goalie van KV Mechelen stopte in die match maar liefst drie strafschoppen, een wereldrecord en iets wat Anderlecht-trainer Besnik Hasi maar moeilijk kon verkroppen. “We trappen drie penalty’s tegen, met alle respect, een doelman van 1,20 meter”, reageerde hij. De dag nadien genoot Gillet nog na van “een van de mooiste momenten uit zijn carrière”.

8. SMS-rel Leekens – Peeters

Na een overwinning tegen Westerlo zette Sporting Lokeren Bob Peeters op straat als trainer van de club. Meteen daarna stelde voorzitter Roger Lambrecht zijn opvolger voor: Georges Leekens. Bob Peeters was woedend om die omwenteling, maar vooral voor een sms die hij diezelfde avond kreeg. Hij dacht dat het een bericht van Leekens was, maar die ontkende met klem. Leekens zette zijn advocaat op de zaak en uiteindelijk bleek het om een grappenmaker te gaan.

9. KV Oostende herfstkampioen

Na vijftien speeldagen kroonde KV Oostende zich tot herfstkampioen in de Jupiler Pro League. Voorzitter Marc Coucke reageerde in VTM Stadion erg fier op zijn “weireldploegsje”. “Ik denk dat een club nog nooit zo gelukkig is geweest met zo’n waardeloze titel”, zei hij. Analist Aad de Mos moedigde Coucke aan om nu ook vol voor de landstitel te gaan.

10. “Alle boeren zijn homo”

Feest in de Ghelamco Arena na een overwinning van AA Gent tegen KV Kortrijk. Tijdens het vieren met de supporters nam Benito Raman, aangemoedigd door zijn ploegmaats, de stadionmicro en riep hij “Alle boeren zijn homo”. Daarmee schoffeerde hij zowel de fans van Club Brugge als de holebigemeenschap en de landbouwers. AA Gent greep meteen in en legde hem een schorsing op tot 2 januari.

2163 keer gelezen