Ook zij vielen dit jaar in de prijzen

AA Gent won in 2015 zijn allereerste landstitel uit de clubgeschiedenis en de Belgische Supercup, maar daarnaast vielen ook deze landgenoten in de prijzen.

De eerste trofee van het jaar was voor Anderlecht-speler Dennis Praet. De middenvelder van paars-wit won de 61e Gouden Schoen met vijf punten voorsprong op Victor Vazquez (Club Brugge). Hans Vanaken, toen nog bij Sporting Lokeren, werd derde.

In zijn dankwoord nam Dennis Praet de tijd om stil te staan bij het overlijden van Junior Malanda. “Mijn gedachten zijn vandaag bij zijn familie. We gaan onze kapitein enorm missen.” Malanda was de aanvoerder van de Belgische beloften, hij stierf in een auto-ongeluk begin dit jaar.

Droomfinale Beker van België

Eind maart stond er met Club Brugge – Anderlecht een droomfinale in de Beker van België op het programma. Het werd een razend spannende wedstrijd. Club kwam al vroeg op voorsprong via De Sutter, maar in het slot van de match maakte Mitrovic gelijk. Verlengingen leken in de maak, maar daar stak Lior Refaelov nog een stokje voor.

In de extra tijd maakte de Israëliër met een knappe volley het winnende doelpunt voor Club en zo bezorgde hij blauw-zwart de beker. Voor Club Brugge was het de elfde beker in de clubgeschiedenis en de eerste prijs in acht jaar tijd.

Na de gewonnen finale trokken de spelers en staf naar het centrum van Brugge, waar duizenden supporters hun helden stonden op te wachten.

Hazard de beste in Engeland

Eden Hazard speelde vorig seizoen een van de beste seizoenen uit zijn carrière. Met Chelsea won hij de Premier League en op de Professional Footballers' Association (PFA) Awards werd hij beloond voor die sterke prestaties. Hazard kreeg de “Player of the Year Award”, een van de meest prestigieuze voetbalprijzen in Engeland. De trofee bekroont de beste speler van het seizoen in de Premier League en wat de prijs extra mooi maakt, is dat de spelers zelf de laureaat kiezen.

Vazquez Profvoetballer van het Jaar

In januari greep Victor Vazquez net naast de Gouden Schoen, maar op het einde van vorig seizoen kreeg de Spaanse middenvelder van Club Brugge de trofee voor Profvoetballer van het Jaar. Vazquez was erg fier op die prijs en liet zijn zoontje Leo meegenieten.

Vazquez was niet de enige van Club Brugge die in de prijzen viel. Mathew Ryan kreeg de trofee voor Doelman van het Jaar en Michel Preud’homme werd verkozen tot Trainer van het Jaar.

Wilmots beste coach ter wereld

Bondscoach Marc Wilmots kreeg op de Globe Soccer Awards in Dubai nog een kerstcadeau om het jaar mee af te sluiten. Wilmots werd daar verkozen tot Coach van het Jaar en haalde het van Luis Enrique, de trainer van FC Barcelona, en Antonio Conte, de bondscoach van Italië.

486 keer gelezen