AA Gent schrijft ook geschiedenis in UCL

Met de eerste landstitel in de clubgeschiedenis op zak, debuteerde AA Gent dit seizoen in de Champions League. Na enkele sterke wedstrijden verrasten de Buffalo’s vriend en vijand door tweede te eindigen in een groep met Zenit Sint-Petersburg, Valencia en Olympique Lyon. Door die tweede plaats overwintert AA Gent ook op het hoogste niveau.

In de eerste groepswedstrijd pakte AA Gent thuis een verdiend punt tegen Olympique Lyon. Het werd 1-1 met dank aan boogschutter Danijel Milicevic en penaltyheld Matz Sels.

In de twee daaropvolgende Champions League-matchen speelde Gent zeker niet slecht, maar het botste telkens op een sterkere tegenstander. In Sint-Petersburg verloren de Buffalo’s met 2-1 van Zenit en in Valencia gingen ze ondanks een wereldgoal van Foket ook onderuit met 2-1.

Maar thuis heeft AA Gent een ijzersterke twaalfde man die de ploeg een enorme boost kan geven. Tegen Valencia stuntte AA Gent waardoor de strijd om de tweede plaats in groep H alleen maar spannender werd.

In Lyon moesten Hein Vanhaezebrouck en zijn spelers het zonder de steun van supporters doen. Die mochten niet afreizen naar de Franse stad door de verhoogde terreurdreiging. Toch hield dat AA Gent niet tegen. Het won met 1-2 na een doelpunt in de slotseconden van de wedstrijd van Kalifa Coulibaly. Na de match gingen de spelers de winst vieren voor een lege tribune.

Voor de laatste groepswedstrijd was AA Gent al zeker dat het zou overwinteren in Europa. De vraag was alleen of dat in de Champions League of in de Europa League zou zijn. Om door te stoten naar de achtste finales van het Kampioenenbal moest Gent even goed of beter doen dan Valencia.

Tegenstander in de Ghelamco Arena was Zenit Sint-Petersburg, dat op zoek ging naar de 18 op 18. Onze commentator Peter Morren voelde voor de wedstrijd al dat er “historie” in de lucht hing en een historische avond werd het ook.

Het sprookje van AA Gent blijft maar duren. Gent is nog maar de derde debutant in de Champions League die erin slaagt om meteen de groepsfase te overleven. Het is ook de eerste keer in vijftien jaar dat er nog eens een Belgische club doorgaat naar de achtste finales van de UCL.

2084 keer gelezen