Blatter: "Het spijt me voor het voetbal"

Sepp Blatter heeft tijdens een persconferentie gereageerd op zijn achtjarige schorsing die hem door de ethische commissie van de FIFA werd opgelegd. De Zwitser reageerde vol zelfbeklag, maar gaf wel aan in beroep te gaan tegen zijn schorsing.

“Zeggen dat het voor mij persoonlijk of voor de FIFA een goede dag is, zou verkeerd zijn.” Met die woorden startte de 79-jarige Zwitser zijn persconferentie. De laatste keer dat zoveel mensen een persconferentie van mij bijwoonden, was toen ik samen met Nelson Mandela het WK van 2010 voorstelde. Hij sprak toen over menselijkheid. “Celebrate humanity through football” was ook de slogan voor dat WK.”

“Dat de media over mijn schorsing werden ingelicht alvorens Michel Platini en ik het te horen kregen, is niet menselijkheid. Mijn advocaat had dat verwacht, maar oké.” Toch sprak de (voormalige) FIFA-baas enige spijt uit. “Ik vind het spijtig dat ik nog steeds de boksbal ben. Ik excuseer me aan het voetbal en aan de FIFA-organisatie waarvoor ik al jaren werk."

Blatter gaf aan dat hij zijn schorsing zal aanvechten. “Er werd geen rekening gehouden met de verklaringen van Platini en mezelf. Wij gaan meteen naar het CAS (het onafhankelijke sporttribunaal) om deze beslissing aan te vechten. Om in Zwitserland voor acht jaar geschorst te worden, moet je echt iets verschrikkelijks gedaan hebben. Dat is niet het geval. Als ik iets niet volgens het boekje heb gedaan, dan heeft dat niets met ethiek te maken. Het betreft dan een financiële kwestie. Eerst was er sprake dat ik levenslang geschorst wou worden. Nu krijg ik plots acht jaar? Die opiniewijziging toont aan dat dit systeem niet overtuigend is."

Ook over de komende voorzittersverkiezingen had hij een woordje te zeggen: “Ik ben geschorst, maar ik ben nog steeds de voorzitter. Wie een nieuwe voorzitter kiest, moet de vorige uit zijn taken ontheffen. En dat is nog altijd niet gebeurd.” Tot slot had Blatter nog een sportieve boodschap: “Ik feliciteer Barcelona nog met het winnen van hun derde wereldbeker voor clubs.”

414 keer gelezen