FIFA schorst Blatter en Platini acht jaar

De ethische commissie van de FIFA heeft Sepp Blatter en Michel Platini voor maar liefst acht jaar geschorst. De wereldvoetbalbond geeft om 11u00 daarover meer uitleg tijdens een persconferentie. Sepp Blatter zal bij het Internationaal Sporttribunaal TAS in beroep gaan tegen de schorsing

Door de schorsing moet Platini voorlopig een kruis maken over zijn ambities om FIFA-voorzitter te worden. De Fransman was tot voor de uitbraak van het schandaal de grootste kanshebber om Blatter op te volgen aan het hoofd van de Wereldvoetbalbond. Blatter en Platini kunnen wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak, zowel bij de FIFA als bij het Internationaal Sporttribunaal TAS in het Zwitserse Lausanne. De woordvoerder van Blatter heeft al gezegd dat de Zwitser dat ook zal doen bij het TAS.

Beiden kregen ook nog een geldboete. Platini moet 74.000 euro ophoesten, Blatter 46.295 euro. Het gerechtelijk apparaat van de FIFA oordeelde dat de twee voetbalbonzen misbruik hebben gemaakt van hun positie. Blatter en Platini werden op 8 oktober voor negentig dagen geschorst door de Ethische Commissie, op verdenking van corruptie. Blatter zou in 2011 een verdachte betaling van 2 miljoen Zwitserse frank (1,8 miljoen euro) hebben overgemaakt aan Platini voor werk dat die laatste tussen 1999 en 2002 leverde. Voor die betaling werd er geen schriftelijk contract opgemaakt. De Ethische Commissie is van oordeel dat er "geen wettige grond was" voor de betaling.

Tijdens de hoorzittingen van vorige week konden Blatter en Platini de Ethische Commissie niet overtuigen dat er wel sprake was van een legale betaling. Platini stuurde vrijdag zijn raadsman naar zijn hoorzitting, de Fransman boycotte zijn eigen verhoor omdat hij vond dat het vermoeden van onschuld geschonden was. Blatter daagde donderdag wel op, nadien vertelde zijn raadsman "een beslissing in zijn voordeel" te verwachten. 

 

382 keer bekeken