Platini boycot eigen hoorzitting

UEFA-voorzitter Michel Platini zal vrijdag niet aanwezig zijn bij zijn eigen hoorzitting voor de Ethische Commissie van de FIFA. Dat hebben zijn advocaten verteld aan het Franse persagentschap AFP. Hij neemt die beslissing omdat zijn vermoedelijke straf – “hij zou voor verschillende jaren geschorst worden” – al is uitgelekt in de pers door een woordvoerder van de commissie. Het vermoeden van onschuld is daar volgens Platini mee geschonden.

Door niet aanwezig te zijn op de hoorzitting wil Michel Platini "zijn diepste verontwaardiging uiten tegenover een politieke procedure om hem te verhinderen om zijn kandidatuur voor het FIFA-voorzitterschap voor te stellen. Hij bekijkt alle verdere stappen – ook gerechtelijke", zeggen zijn advocaten.

90 dagen geschorst

Vrijdag zou Platini normaal gezien gehoord worden door de Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond. Die onderzoekt een verdachte betaling van Sepp Blatter aan Platini in 2011 van zo’n twee miljoen Zwitserse frank. Voor die betaling kregen Platini en Blatter op 8 oktober een schorsing van negentig dagen.

Michel Platini probeerde zijn schorsing ongedaan te laten maken voor het Internationaal Sporttribunaal TAS, maar ving bot. Hij miste daardoor de loting voor het EK van volgende zomer in Frankrijk.

FIFA-voorzittersverkiezingen

Begin volgende maand, op 5 januari, loopt zijn schorsing af. Enkele weken later, op 26 februari, hoopt Michel Platini verkozen te worden als de nieuwe voorzitter van de FIFA, maar zijn kandidatuur hangt door deze hele affaire aan een zijden draadje.

Sepp Blatter verschijnt donderdag voor de Ethische Commissie. Ten vroegste begin volgende week kennen we de uitspraak in deze zaak. 

 

246 keer bekeken