Blatter vergelijkt onderzoek met Inquisitie

Sepp Blatter verschijnt morgen voor de Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond FIFA. Die commissie onderzoekt een verdachte betaling uit 2011 van Blatter aan UEFA-voorzitter Michel Platini van zo’n twee miljoen Zwitserse frank. In een brief aan de leden van de FIFA houdt hij zijn onschuld staande en vergelijkt hij het onderzoek met de Inquisitie.

De manier waarop de onderzoekskamer van de Ethische Commissie communiceert over dit proces is volgens Blatter “tendentieus en gevaarlijk”. “Het doet me denken aan de Inquisitie.” Dat was een rechtbank van de Katholieke Kerk die vroeger ketters opspoorde en strafte.

“Ik blijf vechten voor mijn rechten en eind deze week zal ik mijn zaak komen verdedigen voor de onderzoekscommissie met grote overtuiging en een sterk geloof in rechtvaardigheid. Ook al ben ik nu geschorst, ik ben niet geïsoleerd en men zal mij zeker niet het zwijgen opleggen”, zegt Blatter.

“Betaling gebaseerd op mondelinge overeenkomst”

Sepp Blatter zit momenteel een schorsing van negentig dagen uit, net zoals Michel Platini. De twee kregen die straf voor een verdachte betaling van zo’n twee miljoen Zwitserse frank van Blatter aan Platini uit 2011. Die transactie zou gebeurd zijn voor het geleverde werk van Platini aan de FIFA tussen 1999 en 2002.

In zijn brief houdt Blatter zijn onschuld staande. “Ik kan u verzekeren dat die betaling legaal was omdat het gebaseerd was op een mondelinge overeenkomst. En overeenkomsten moeten worden nageleefd. De betaling is door het hele administratieve proces gegaan en werd ook als correct aanvaard door alle delen van de FIFA, inclusief het Congres.”

Sepp Blatter is sinds 1975 bestuurder bij de Wereldvoetbalbond en de afgelopen 34 jaar was hij er eerst secretaris-generaal en vanaf 1998 voorzitter. Een uitspraak in het lopende onderzoek van de Ethische Commissie is ten vroegste voor na dit weekend.

Lees hier de volledige (Engelstalige) brief van Sepp Blatter aan de leden van de FIFA. 

89 keer bekeken