Dit moet u weten over tegenstanders Duivels

De loting voor het EK-voetbal in Frankrijk is gekend. De Rode Duivels spelen tegen Ierland, Zweden en Italië. Geen makkelijke groep, maar wie zijn die tegenstanders nu eigenlijk? Een overzicht:

Ierland:

Op papier is Ierland de makkelijkste tegenstander voor de Belgen. Het land kon zich voor 2016 nog maar twee keer plaatsen voor een Europees Kampioenschap en sneuvelde toen meteen in de eerste ronde. Ook tijdens de kwalificatiewedstrijden verliep niet alles van een leien dakje voor de Ierse ploeg. Ze eindigen derde in hun groep, na Polen en Duitsland, waardoor ze play offs moesten spelen. Daarin ontdeden ze zich van Bosnië-Herzegovina na een 1-1 gelijkspel in de heenwedstrijd en een 2-0 winst in de terugwedstrijd. 

Adelbrieven kunnen de Ieren dus niet voorleggen, maar het laatste jaar steeg het land wel 34 plaatsen op de FIFA-ranglijst. Grote namen zitten er niet tussen bij de Ieren, maar Jonathan Walters ontpopte zich in de play offs wel tot grote held van de natie door twee doelpunten tegen Bosnië-Herzegovina. De spits van de Engelse club Stoke City scoorde tien keer in 38 wedstrijden. Robbie Keane is de recordhouder van de club, hij speelde 143 wedstrijden bij de nationale ploeg en tikte de bal 67 keer tegen de netten.

De wedstrijd tegen Ierland wordt gespeeld op 18 juni in Bordeaux. Het wordt de eerste ontmoeting tussen beide landen op een EK.

Zweden:

Met Zweden treft België een van de moeilijkste landen uit pot 3. De ploeg van Zlatan Ibrahimovic kan in tegenstelling tot Ierland een beter palmares voorleggen, al staat het wel lager op de FIFA-ranking. De voorbije twee EK's wisten de Zweden zich wel niet te kwalificeren, maar in 2004 haalde het land nog de kwartfinales. Hun beste resultaat was dat van een halve finale in 1992. 

Net zoals Ierland kende ook Zweden een moeilijke kwalificatiecampagne. Het land eindigde op de derde plaats, na Oostenrijk en Rusland, en moest dus ook aan de bak in de play offs. Daarin ontdeed het zich van Denemarken. Topspeler Ibrahimovic scoorde zowel in de heen- als in de terugmatch en had een belangrijk aandeel in de kwalificatie. 

Dat Ibrahimovic de netten goed weet te vinden, was al langer bekend. Tijdens de EK-kwalificatie van Zweden ontpopte hij zich dan ook ei zo na tot topschutter. Hij scoorde maar liefst elf keer en eindigt daardoor net achter de Pool Lewandowski. Naast Ibrahimovic heeft Zweden wel geen noemenswaardige spitsen. Enkel Marcus Berg en Ola Toivonen scoorden al voor de Zweedse ploeg. Op het middenveld kunnen ze wel rekenen op de ervaring van Kim Källstrom en in doel op Andreas Isaksson. 

Het wordt de veertiende onderlinge ontmoeting tussen de Belgen en de Zweden. De laatste ontmoeting dateert van 1 juni 2014. Toen haalde de Belgen het met 0-2. In totaal wonnen de Rode Duivels 7 keer, Zweden was 5 keer de beste. In 1990 eindigde hun wedstrijd op een gelijkspel.

Italië:

Het land dat Marc Wilmots niet wilde treffen is Italië. En laat dat nu net de openingswedstrijd worden van de Rode Duivels op het EK. De Italianen werden net niet beschermd als reekshoofd en kwamen daardoor bij de loting in pot 2 te zitten. Het land kroonde zich in 1968 tot winnaar van het EK en wist ook al vier keer het WK te winnen, de laatste keer in 2006. Op het EK van 2012 in Oekraïne en Polen haalden de Italianen zilver. 

De Italianen kenden een vlekkeloze campagne. Ze eindigden als eerste in Groep H met 7 winstwedstrijden en 3 draws. Enkel tegen Kroatië liet het twee keer punten liggen, net als één keer tegen Noorwegen. Echte sterspelers zijn er niet bij de Italiaanse ploeg, maar de meesten spelen wel bij absolute Italiaanse topclubs als Milan, Roma, Juventus en Lazio. Ook Anderlechtspits Okaka maakt deel uit van de Italiaanse ploeg. 

De statistieken zijn duidelijk in het voordeel van de Italianen. Van de 20 onderlinge ontmoetingen won Italië er 12. Vier keer trokken de Belgen aan het langste eind, 4 keer eindigde de match op een gelijkspel. De laatste ontmoeting ligt nog wel vers in het geheugen. Op 13 november wonnen de Belgen een oefenwedstrijd met 3-1. Een goed voorteken dus voor het komende EK. 

 

 

2274 keer gelezen