"De cijfers zijn top"

VTM Nieuws-journalist en voetbalcommentator Dirk Deferme analyseert de prestaties van de Belgische clubs in Europa aan de hand van de cijfers en de perceptie.

Zou het dan toch zo zijn dat focus bij sport en in het bijzonder bij voetbal van groot of zelfs doorslaggevend belang is? Club Brugge bereikte vorig seizoen de kwartfinale van de Europa League. Het voetbalde een heel knappe reeks resultaten bij mekaar en het verdiende 23 punten voor de Belgische ranking in Europa. Club moest daardoor heel veel matchen spelen. Michel Preud’homme had het daar herhaaldelijk over. Het kostte veel kracht, het vroeg heel veel van zijn spelers. Misschien moeten we volgend seizoen op voorhand bepalen waar we écht voor willen gaan, zei hij onder meer.

Of hij aan zijn spelers zei dat ze die eerste helft donderdag in Herning maar moesten laten schieten, dat zal wel niet. Maar de focus was minder, dat hebben we kunnen zien.

Anderlecht deed het goed. 2-1 is perfect. Net zo goed als de 2-1 van Gent. Al is het resultaat, tegen Zenit, in de perceptie beter dan dat tegen Qarabag. De Russische kampioen is beter dan die van de Azeri’s. Op de ranking kan je dat zien: Zenit is 15de in Europa, Qarabag 151ste. De cijfers bewijzen het.

Over de cijfers en de perceptie

Over de cijfers en de perceptie wil ik het nog eens hebben. In de eerste plaats over de perceptie en de interpretatie die de voetbalkijker geeft aan die cijfers. Charleroi, Standard, Club Brugge, Anderlecht en AA Gent speelden dit seizoen Europees. Alleen paars-wit en de Buffalo’s overwinteren. Dus heeft België het niet goed gedaan. Zegt de perceptie en de interpretatie.

De cijfers zeggen iets anders. België doet het goed. En als Charleroi, tegen Loehansk, Standard, tegen Molde, en Club Brugge, tegen Midtjylland, het beter hadden gedaan dan was België bij de beteren in Europa.

Nu hangen we op de tiende plaats. Als Gent en Anderlecht na nieuwjaar nog iets sprokkelen dan springt ons land over Noorwegen naar de 9de plaats. Beter kan eigenlijk niet. We verslaan dan het hele peloton, 45 landen, en alleen de onklopbaren finishen voor ons. De Europees spelende teams uit Spanje, Engeland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Portugal, Rusland en Oekraïne zijn voor die van ons te hoog gegrepen. Bij hoge uitzondering win je daarvan. Of moet die interpretatie herbekeken worden? Anderlecht klopte Monaco en Tottenham in één seizoen. En AA Gent won van Valencia, Lyon en Zenit in hetzelfde seizoen. Twee Belgische clubs kloppen vijf ploegen uit Frankrijk, Engeland, Rusland en Spanje.

België parkeert zich nu dus in de top 10 en probeert zich daar te handhaven. Nog hoger is nogal lastig. Het is al heel knap als je Turkije, Nederland, Zwitserland, Griekenland, Roemenië en Schotland kan blijven afhouden. In 2009 stonden die nog allemaal voor België.

2008/2009 is het eerste seizoen met play-offs in de Jupiler League. De mening dat er een rechtstreeks verband is met de nu sterk verbeterde cijfers in Europa is controversieel. Hoeveel jaar hebben we nog nodig om de cijfers te geloven? Weet wel: dat er nog andere verklaringen zijn voor die verbetering sluit ik zeker niet uit. 

Wie verdiende wat voor de Belgische Europese ranking?

Zin in nog wat cijfers? Wie verdiende wat voor de Belgische Europese ranking in de 5 seizoenen die bijdragen tot de actuele ranking en tijdens het nog lopende seizoen? Het spreekt vanzelf dat AA Gent en Anderlecht hun puntentotaal nog kunnen optrekken want zij zijn nog niet uitgeschakeld.

  • RSC Anderlecht: 54,5 punten
  • Club Brugge: 49,5 punten
  • KRC Genk: 37,5 punten
  • Standard: 30 punten
  • AA Gent: 24 punten
  • Zulte Waregem: 9 punten
  • Lokeren: 9 punten
  • Charleroi: 2 punten
  • Cercle Brugge: 2 punten
  • Westerlo: 1,5 punten

Westerlo, Cercle en Charleroi geraakten ook recent nooit verder dan kwalificatiewedstrijden. Anderlecht en Standard speelden hun beste seizoen tussen 2010 en nu 5 seizoenen geleden. Anderlecht won zijn groep in de Europa League en ging er daarna uit tegen AZ. Standard werd groepsderde in de Champions League en geraakte tot in de kwartfinale van de Europa League. Het beste seizoen van AA Gent is dat van nu, Club Brugge was vorig seizoen indrukwekkend toen het de kwartfinale van de Europa League haalde. Voor Genk moeten 2012/13 en 2013/14 vermeld worden. Het won toen telkens zijn groep in de Europa League om in de volgende ronde gewipt te worden door Anzji en VFB Stuttgart. Lokeren speelde de groepsfase van de Europa League in 2014 en Zulte Waregem in 2013.

796 keer gelezen