Platini verliest in beroep en blijft geschorst

UEFA-voorzitter Michel Platini blijft geschorst. Dat heeft het Internationaal Sporttribunaal TAS beslist. Platini ging in beroep tegen de negentig dagen schorsing die hij opgelegd kreeg door de Ethische Commissie van de FIFA, maar krijgt nu dus ongelijk. Het TAS besliste wel dat de schorsing niet verlengd mag worden.

Platini werd op 8 oktober voor negentig dagen geschorst door de Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond FIFA. In 2011 zou FIFA-voorzitter Sepp Blatter hem een verdachte betaling hebben overgemaakt van zo’n twee miljoen Zwitserse frank voor het werk dat Platini leverde tussen 1999 en 2002.

Dinsdag vocht Platini zijn schorsing aan voor het TAS. Daar hield de Fransman zijn onschuld staande door onder meer te verwijzen naar een interne nota uit 1998 waarin hij wordt omschreven als toekomstig “werknemer van de FIFA”. Die nota is volgens de verdediging het “geschreven bewijs van een mondeling contract” voor bezoldigd werk en zou Platini moeten vrijpleiten.

Geen EK-loting voor Platini

Maar het TAS bevestigt nu zijn schorsing, die wel niet meer verlengd kan worden. In eerste instantie kon de FIFA de voorlopige sanctie nog met 45 dagen verlengen. Zeker is dat UEFA-voorzitter Michel Platini zaterdag niet aanwezig zal kunnen zijn bij de loting voor het EK 2016, want hij mag tijdens zijn schorsing (die tot 5 januari loopt) geen enkele activiteit uitoefenen die aan het voetbal is gerelateerd.

Campagne voeren voor zijn kandidatuur in de FIFA-voorzittersverkiezingen kan dus ook nog niet. Daardoor wordt de kans kleiner dat Platini op 26 februari verkozen zal worden als de opvolger van Blatter aan het hoofd van de Wereldvoetbalbond. 

 

75 keer bekeken