10 dingen die u moet weten over EK-loting

De Rode Duivels kennen morgenavond hun tegenstanders op het EK-voetbal in Frankrijk. Om 18 uur wordt geloot in welke groep de Belgen zitten en tegen wie ze het dus moeten opnemen. Voor het eerst nemen er 24 landen mee aan het EK, terwijl er dat vroeger 16 waren. Maar hoe gaat die loting nu precies in zijn werk? Wanneer en waar spelen de Belgen? En wat zijn reekshoofden? Een overzicht:

Hoe werkt de loting?

Er zijn 24 landen die deelnemen aan het EK. Zij worden in eerste instantie onderverdeeld in vier verschillende potten, zoals in onderstaande afbeelding. Frankrijk zit in geen enkele pot, omdat het als gastland geplaatst is en automatisch in groep A terechtkomt. 

 • Als gastland krijgt Frankrijk sowieso positie 1 in poule A. Het volgende land dat uit pot 1 komt, wordt B1 en is dus reekshoofd in de B-groep, het volgende C1 enzovoort. 
 • Na pot 1 worden de vier groepen aangevuld met landen uit pot 4, op papier de zwakste pot. Het eerste land dat wordt getroffen, wordt de tegenstander van onder meer Frankrijk in groep A. Daarna worden de andere groepen aangevuld.
 • Na pot 4 is pot 3 aan de beurt, gevolgd door pot 2.
 • Elk land krijgt ook een positie binnen de groep, op basis daarvan wordt de volgorde van de matchen bepaald. 

Hoeveelste reekshoofd is België?

Aan het EK-voetbal nemen 24 landen deel. De reekshoofden worden aangeduid op basis van de UEFA-ranking van 14 oktober. Daar stonden de Rode Duivels op de vijfde plaats. Frankrijk staat niet in de top zes, maar is als gastland wel aangeduid als reekshoofd. Daardoor zijn de Rode Duivels het zesde reekshoofd. Andere reekshoofden zijn wereldkampioen Duitsland, titelverdediger Spanje, Portugal en Engeland.

Waarom is België geen eerste reekshoofd? Ze staan toch op nummer 1.

België staat inderdaad op de eerste plaats in de FIFA-ranking. Die ranking wordt gebaseerd op de resultaten van de laatste vier jaar. De FIFA-rangschikking houdt onder meer rekening met resultaten op het WK-voetbal en de WK-kwalificatiewedstrijden. De Rode Duivels haalden op het WK in 2014 de kwartfinales en lieten geen steken vallen in de kwalificatie. Daardoor staan ze op de eerste plaats op de FIFA-ranking.

De UEFA-ranking daarentegen is een ander verhaal. Die houdt rekening met de resultaten op Europese toernooien. De campagne van de Rode Duivels in de aanloop van het EK in 2012 was niet bepaald succesvol, waardoor België dus op die ranglijst lager staat dan op de FIFA-ranking.

Voor de loting van het EK wordt dan ook geen rekening gehouden met de FIFA-ranking, maar wel met de UEFA-ranking. Daar stonden de Rode Duivels op 14 oktober op de vijfde plaats, waardoor ze dus niet het eerste reekshoofd zijn.  

Wat betekent het om reekshoofd te zijn?

In totaal zijn er zes reekshoofden op het EK. Zij worden bij de loting dan ook beschermd, want de reekshoofden kunnen elkaar in de groepsfasen niet treffen. Daardoor ontloopt België sowieso de grote kleppers in de aanvangsfase. In de achtste finales kunnen de Rode Duivels in principe wel een topper ontmoeten, maar dat hangt van de groep en het resultaat in de groepsfasen af.

Welke zijn de horrorscenario's?

Op papier moeten de Rode Duivels iedereen in hun groep de baas kunnen, maar er zijn toch sommige tegenstanders die de Belgen beter ontlopen. Zo behoort een groep met Italië, Polen en Wales tot een van de horrorscenario's. Een poule met Oostenrijk, Hongarije en Noord-Ierland biedt dan weer veel meer kansen voor de Rode Duivels. De loting is dus ook een kwestie van wat geluk.

Wie gaat er door?

Voor het eerst doen er 24 landen mee aan het EK, vroeger waren dat er maar 16. De twee beste ploegen uit de poules gaan sowieso door naar de achtste finales. Dat zijn in totaal 12 ploegen. De vier beste ploegen die derde eindigden in hun groep, gaan ook naar de laatste 16. 

Wanneer spelen de Belgen? 

Het toernooi gaat officieel van start op vrijdag 10 juni 2016. Om 21 uur speelt gastland Frankrijk in het Stade de France de openingswedstrijd tegen A2. Frankrijk is het enige land dat op dit moment al weet waar en wanneer het zijn wedstrijden zal afwerken. De wedstrijden in de verschillende groepen zijn al gepland, maar het is dus wachten tot de loting vooraleer we effectief weten waar en wanneer de Belgen zullen spelen.

In welke steden wordt er gespeeld?

In totaal zijn er tien steden waar de wedstrijden van het EK doorgaan: Parijs, Lyon, Lille, Toulouse, Lens, Saint-Etienne, Marseille, Bordeaux, Nice en Saint-Denis.

Wat na de groepsfasen?

Er gaan dus 16 landen door naar de achtste finales. Daar wordt in een systeem van rechtstreekse uitschakeling gespeeld. Het programma voor de achtste finales ziet er als volgt uit:

  • Match 1: A2 tegen C2
  • Match 2: D1 tegen B/E/F3 (beste derde uit groep B, E of F)
  • Match 3: B1 tegen A/C/D3 (beste derde uit groep A, C of D)
  • Match 4: F1 tegen E2
  • Match 5: C1 tegen A/B/F3 (beste derde uit groep A, B of F)
  • Match 6: E1 tegen D2
  • Match 7: A1 tegen C/D/E3 (beste derde uit groep C, D of E)
  • Match 8: B2 tegen F2

De winnaars gaan door naar de kwartfinales, daarna volgen de halve finales en de finale.

Wanneer is de loting?

De loting voor het EK 2016 vindt plaats op zaterdag 12 december 2015 om 18.00 uur. Dan wordt er door loting bepaald welke landen in welke poules zitten.

1692 keer gelezen