HVH: "Vijftig procent kans tegen Zenit"

AA Gent is klaar voor een historische wedstrijd in de Champions League. Als de Buffalo’s woensdagavond winnen van Zenit Sint-Petersburg of als Valencia niet kan winnen tegen Olympique Lyon, gaat Gent door naar de achtste finales van het Kampioenenbal. Coach Hein Vanhaezebrouck heeft vertrouwen in zijn team, maar is ook op zijn hoede voor Zenit. “Ook zonder Hulk blijft Zenit een gevaarlijk en uitgekookt elftal.”

De Braziliaanse ster Hulk reisde niet mee af naar België en ook Axel Witsel zal niet te zien zijn in de Ghelamco Arena. De Rode Duivel is geschorst. Gent kan dan weer rekenen op enkele spelers die terugkeren uit de ziekenboeg: “Onze geblesseerden Lasse Nielsen, Brecht Dejaegere en Danijel Milicevic konden meetrainen en zijn dus speelklaar”, meldde Vanhaezebrouck. “We missen tegen Zenit enkel de langdurig geblesseerden en hebben dus weer een ruimere kern waaruit we kunnen kiezen.”

“50% kans”

De Gent-trainer geeft zijn team vijftig procent kans tegen Zenit Sint-Petersburg. “Ik verwacht me aan een moeilijke wedstrijd tegen de leider in onze groep. We zullen op onze hoede moeten zijn, want Zenit kan toeslaan op elk moment. Ik werk niet graag met percentages, maar ik geef ons toch ongeveer vijftig procent kans tegen de Russen, vooral omdat we in eigen huis altijd iets meer kunnen."

“Scoreverloop Valencia – Lyon in de gaten houden”

Na vijf speeldagen is Zenit al zeker van de groepswinst, AA Gent staat momenteel tweede met zeven punten. Dat is er één meer dan Valencia dat zijn laatste groepswedstrijd speelt tegen het al uitgeschakelde Lyon. Gent heeft alles in eigen handen, maar zal ook het scoreverloop in Valencia in de gaten houden.

"De technische staf volgt de score in Valencia op, want het kan een invloed hebben op eventuele ingrepen in onze wedstrijd. De spelers worden niet op de hoogte gehouden. Zij moeten zich concentreren op de wedstrijd en ik hoop dat zij de positieve lijn van de laatste twee weken kunnen doortrekken. In onze laatste twee Champions League-wedstrijden speelden we goed voetbal en leverde dat ook resultaat op. Het niveau kan altijd hoger, maar ik ben al tevreden als we ons niveau van de vorige wedstrijden halen."

Geschiedenis schrijven

In het seizoen 2000-2001 slaagde Anderlecht er als eerste Belgische club in te overwinteren in de Champions League. AA Gent kan dat kunstje dit seizoen overdoen waardoor er extra druk komt kijken bij de wedstrijd tegen Zenit. “Ach, dit zijn de matchen waar toppers het voor doen. Ik had destijds elke week wel zo'n wedstrijd willen spelen."

"Ik verwacht dan ook dat onze topspelers zullen opstaan. Daarnaast is het een voordeel dat we vorig seizoen moeten strijden hebben voor de titel. We hebben dus al voor hete vuren gestaan. Motivatie genoeg dus, en daar veranderen de premies niets aan. Centen zijn nooit een motivatie voor mijn spelers. Het zou maar erg zijn moest dat wel zo zijn", besloot Vanhaezebrouck.

208 keer gelezen