1 op 4 fans vindt oerwoudgeluiden ok

Een op de vier Vlaamse voetbalfans vindt het niet racistisch dat op voetbaltribunes oerwoudgeluiden weerklinken wanneer een zwarte speler aan de bal is. Dat blijkt uit een enquête van Het Nieuwsblad-magazine Fan. 63% van de Vlamingen die frequent naar een voetbalwedstrijd gaan kijken was al eens getuigen van een racistisch incident.

De enquête bij 1.020 Vlamingen toont aan dat discriminatie nog lang niet uit de Belgische stadions verdwenen is. Zelfs de Rode Duivels, die op nummer één staan in de FIFA-wereldranking, worden door een groot deel van de Vlamingen negatief bekeken. Eén op vijf voetbalfans vindt de culturele mix bij de Rode Duivels geen goed voorbeeld voor de jeugd.

De voetbalbond hoopt dat daar snel verandering in komt. "Misschien verandert een racist daar zijn houding", hoopt bondsvoorzitter François De Keersmaecker. "Een racist die applaudisseert wanneer Romelu Lukaku scoort, moet toch beseffen dat er iets niet klopt?"

Kabasele doet aap na

Eind september klaagde Genk-speler Christian Kabasele het racistische gedrag aan de rand van de Belgische voetbalvelden nog aan. Tijdens de wedstrijd op KV Kortrijk werden er steeds oerwoudgeluiden gemaakt wanneer de verdediger van Racing Genk aan de bal kwam. Een week later, op 4 oktober, vierde hij in de wedstrijd tegen Standard zijn doelpunt door een aap na te doen.

607 keer gelezen