2002/03: Het jaar van de vereffening voor KVM

Het seizoen 2002/03 was voor KV Mechelen het seizoen van de vereffening, de voetbaljaargang op leven en dood. Leven betekende herbeginnen in derde. Een constructie, getrokken door huidig voorzitter Johan Timmermans, supporter Mark Uytterhoeven en clubman Fi Van Hoof, bracht dat voor mekaar.

Als alles goed zit, zijn die er dit weekend allemaal als Malinwa tegen Club Brugge speelt. De mensen die de club weer van derde naar eerste duwden zijn er in elk geval: de Kakkers, de supporters van Malinwa. Dit kan ze daar misschien nog meer in vuur en vlam zetten: in het vermaledijde seizoen 2002/03 won Club Brugge Achter De Kazerne met 0-8.

Zondag 8 december, 2-0 in Gent. Er werd in de heenronde tussen al het staken door met 9-0 verloren in Genk. Met 6 goals van Wesley Sonck! Dus die 2-0 van daags na de aankondiging van de vereffening was meer dan een waardig slotakkoord van een fel geplaagde spelersgroep. Het pakte iedereen. Ivan Willockx speelde sinds zijn twaalfde bij KV Mechelen. Hij wilde vertrekken. Hij kon niet anders. ‘De put is te diep’, zei hij. Hij bleef nog tot het einde van 2002 met een minimumcontract voor twee wedstrijden. En zo waren er nog.

De niet-EU-spelers mochten wettelijk geen minimumcontract ondertekenen, die stopten per direct. Mannen zoals Steven Ribus, die na de winterstop meteen elders konden voetballen, hielden er ook mee op. Zij konden geen blessure riskeren. Ook Stéphane Demol vertrok. Hij werd opgevolgd door assistent Alex Czerniatynski, als coach in eerste een debutant. Er stond in de laatste twee wedstrijden van 2002 dus al meteen meer jeugd in het elftal: Steven Depauw, Sven Doms, Osman Serbest, Bram Criel, Simon Valgaerts... Dat waren de jongens die het seizoen moesten volmaken alvorens naar derde te duiken. De jongens over wie Uytterhoeven zei: ‘Ik heb in de kleedkamer gezien dat de meesten van ons nog geen schaamhaar hebben.’ Tijdens de winter zette KVM 24 spelers op de transferlijst. Zelf moest het op zoek naar spelers die elders overtollig waren. 

De Match van het Jaar is een geschiedenis van de Pintjesliga. 1990 tot 2015. 25 seizoenen, 25 wedstrijden. In die wedstrijden vindt Dirk Deferme meer dan de som van de kwaliteit van het voetbal, het resultaat of de historische impact van een match. Het bovenstaande fragment komt uit het hoofdstuk‘De club zal zegepralen’ over KV Mechelen in het seizoen 2002-2003.

1117 keer gelezen