Stad Gent verbiedt supporters Zenit

De stad Gent verbiedt supporters van Zenit Sint-Petersburg om op 9 december aanwezig te zijn in de Gentse Ghelamco Arena. Dan speelt AA Gent zijn laatste groepswedstrijd in de Champions League tegen de Russische kampioen. “De hoofdreden is het recente incident tussen Turkije en Rusland”, zegt burgemeester Daniël Termont.

Termont verwijst daarmee naar het Russische vliegtuig dat eerder deze week werd neergehaald in het grensgebied tussen Turkije en Syrië. “Gent telt een vrij grote Turkse gemeenschap en de reputatie van de supporters van Zenit Sint-Petersburg is bijzonder slecht.”

Daarnaast kan Termont geen extra capaciteit van de federale politie krijgen en vreest hij voor moeilijkheden op de Gentse Winterfeesten, waar veel gezinnen met kinderen naartoe trekken. “Het was een moeilijke beslissing, maar ik ben hoofdelijk verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad”, klinkt het bij Termont.

De Gentse burgemeester laat juridisch nog onderzoeken of hij de supporters kan verbieden ook het Gentse grondgebied te betreden. Een afreisverbod, zoals in Frankrijk recent uitgevaardigd werd tegen de supporters van AA Gent voor de match in Lyon, is in ons land wettelijk niet mogelijk.

AA Gent staat na vijf speeldagen in de Champions League op de tweede plaats in groep H. Het is daarmee zeker dat het Europees overwintert en afhankelijk van het resultaat tegen Zenit – en de uitslag van de match tussen Valencia en Olympique Lyon – kunnen de Buffalo’s zelfs overwinteren in de Champions League. Zenit Sint-Petersburg gaat al zeker door naar de volgende ronde en is ook al zeker van groepswinst. 

2160 keer gelezen