België pakt brons op WK U17

Bekijk een verslag vanaf 28:05.

België heeft brons gepakt op het WK voor U17. Het won in de kleine finale met 3-2 van Mexico. Het is eerste keer dat een Belgische ploeg een medaille pakt op een WK voetbal.

Bondscoach Bob Brouwaeys wijzigde zijn kern op vier posities in vergelijking met de verloren halve finale tegen Mali. Doelman Jens Teunckens, die blunderde in de halve finale, zat op de bank.

Onder het goedkeurend oog van bondsvoorzitter François De Keersmaecker begon de Belgische U17 goed aan de wedstrijd, maar Van Vaerenbergh en Vanzeir lieten huizenhoge kansen onbenut. Na een evenwichtige eerste helft met kansen voor beide ploegen, stond het 0-0 aan de pauze.

In de tweede helft kwamen de Belgen op voorsprong na een schitterende actie van Vanzeir. De aanvaller van Genk dribbelde enkele Mexicanen op zijn rechterflank en legde goed breed voor Van Vaerenbergh die de bal maar binnen te tikken had. Amper vier minuten later hingen de bordjes evenwel in evenwicht. Aanvoerder Wout Faes kreeg het leer tegen de hand in de zestien: geel en strafschop. Ricardo Marin liet die niet onbenut.

Mexico had het betere van het spel en kreeg bovendien hulp van de scheidsrechter. Die stuurde Faes in de 71e minuut na een lichte overtreding met zijn tweede geel van het veld. België bleef niet bij de pakken zitten en op de tegenaanval kwamen de jonge Rode Duivels opnieuw op voorsprong. Vanzeir zette zich door en verschalkte de Mexicaanse doelman met een heerlijke stifter.

Met een man minder beperkte de Belgische U17 zich tot verdedigen. Dat leek lange tijd goed te gaan tot de Belgen het leer niet goed konden wegwerken en het zomaar in de voeten van Francisco Venegas belandde. De Mexicaan maakte er 2-2 van. Strafschoppen leken uitsluitsel te moeten brengen over de bronzen medaille, maar dat was buiten uitblinker Vanzeir gerekend. In de blessuretijd (90+3) zette hij zich op de counter met een mooie dribbel door en liet hij de 3-2 niet liggen.

Bekijk hier de hoogtepunten uit de wedstrijd:

3553 keer bekeken