Speurders vallen binnen bij Duitse bond

Onderzoekers van de Duitse belastingdiensten hebben dinsdag het hoofdkwartier van de Duitse voetbalbond doorzocht. Ze vielen ook binnen in de woningen van huidig bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach (foto) en zijn voorganger Theo Zwanziger.

De acties zijn gelinkt aan de eerdere berichten over corruptie bij de toewijzing van het WK 2006 aan Duitsland. “Wij zijn op zoek naar bewijzen voor belastingontduiking”, bevestigde een woordvoerder van justitie aan de Duitse krant Bild.

Vorige maand raakte bekend dat het Duitse bidcomité voor het WK 2006 een zwarte kas van 6,7 miljoen euro ter beschikking zou hebben gehad. Daarmee werden naar verluidt vier stemmen van Aziatische FIFA-leden gekocht om de wereldbeker naar Duitsland te halen. Via de FIFA zou het geld weer doorgesluisd zijn naar Adidas-baas Robert Louis-Dreyfus, de inmiddels overleden ex-hoofdaandeelhouder van Standard die de som ter beschikking had gesteld.

De Duitse bond erkende nadien dat er inderdaad een betaling van 6,7 miljoen aan de FIFA was gedaan, maar zei dat er niets illegaals was gebeurd. In 2002 zou de som zijn overgemaakt aan de FIFA om de financiële steun van de Wereldvoetbalbond voor de organisatie van het toernooi te verzekeren. 

101 keer bekeken